Blog Layout

Hvem var Peter Wessel Tordenskjold?

Den norske sjøhelten - hvem var han?

Den 12. november kunne alle som hadde gledet seg til temaet Tordenskjold hygge seg med foredragsholder Lars G. Wessel Johnsen. Ved hjelp av foredragsholderen fikk vi følge i Tordenskjolds fotspor. Lars G. Wessel Johnsen (som er en slektning av sjøhelten) holdt et spennende foredrag om Peter Wessel Tordenskjold.

Hvem var så denne mannen? Trolig var det ingen av de mange frammøtte som var usikker på det da Lars G. Wessel Johnsen rundet av sitt foredrag. Som slektning av sjøhelten hadde han studert dette nøye og hadde mye å fortelle. I foredraget ble vi tatt med inn i Dynekilen den 8. juli 1716. Hvordan Tordenskjold ledet sine skip inn i det smale sundet. Manøvrerte skipene inn mot fienden og vant til slutt slaget som sto der inne. Overmot vil kanskje noen si. Andre vil kanskje mene at han tok store sjanser og var heldig. Uansett vant han og alle de tunge angrepsvåpen Karl den 12. trengte for å ta Fredriksten festning gikk tapt for den svenske kongen. Karl den 12. gav opp angrepet på Norge, og etter kort tid var han tilbake i Sverige.

Andre har hørt om angrepet på Marstrand festning. Der Tordenskjold ifølge sangene skal ha bløffet sine motstandere ved å få dem til å tro at han hadde mer enn dobbelt så mange soldater enn det han faktisk hadde. Begrepet Tordenskjolds soldater skal ha oppstått der, men trolig var det bare «en god historie», ifølge foredragsholderen.

Den 12. november 1720 ble Tordenskjold, ifølge Lars G. Wessel Johnsen, utsatt for et komplott. Trolig var det nøye planlagt og hadde et snev av stor-politikk over seg. Det endte altså med at vår sjøhelt døde 30 år gammel i byen Gleidingen ved Hannover i Tyskland.

  • Slide title


    Button
  • Slide title

    Som slektning av sjøhelten hadde Lars G. Wessel Johnsen studert temaet nøye.

    Button
  • Slide title

    Det er sjelden Historrielagets foredragstemaer skaper like mye interesse som Peter Wessel Tordenskjold gjorde.

    Button
  • Slide title

    Foredragsholder Lars G. Wessel Johnsen tok forsamlingen med kanonsmell inn i Dynekilen og i angrepet på Marstrand festning.

    Button
  • Slide title

    Det første skip Tordenskjold var skipssjef på er det lave skipet midt i bildet.

    Button
  • Slide title

    Slaget i Dynekilen var et stort tap for Karl 12.

    Button
  • Slide title

    Ulike kanonkuler brukt til sjøs.

    Button
  • Slide title

    Lars G. Wessel Johnsen har erfaring fra både film og andre arrangementer.

    Button
  • Slide title

    Dette er noe av årsaken til at Tordensjold ble drept, forteller Lars G. Wessel Johnsen. Dette våpnet er 15 cm lenger enn det Tordensjold hadde.

    Button
  • Slide title

    Denne kanonkulen er funnet på Fredriksten festning. Mange av Tordenskjolds kanoner hadde en slik dimensjon. Han insisterte på at ingen av hans kanoner skulle fyres av før de var på skuddhold for disse kanonene (ca. 150 m.)

    Button
  • Slide title

    Her går vi inn mot Dynekilen for å ta Karl 12. transportskip.

    Button
  • Slide title

    Her nærmer Tordenskjolds skip seg skuddhold.

    Button
  • Slide title

    Etter foredraget presenterte årbok-redaktør Svein Ola Hope Årbok 2025.

    Button
Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nord
1. mars 2025
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718.
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et vel
28. februar 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et veldig godt sted å begynne. Her får du beretninger fra både nyere historie og dypdykk i den eldre. Fra årboka for 2024 er det flere artikler som kan være verd å nevne.
Flere innlegg
Share by: