Nytt fra Media

nytt fra media


21. september 2024
Et middelalderskip funnet på stranden - Hvem eide det?
20. september 2024
Når skrev Asker seg inn i den norske skriftlige historien?
Fotsporene i graven.
2. desember 2023
Fotsporene i graven på Hestehaugen.
Helleristningene ved Dælivann.
17. november 2023
Arkeolog Ola Rønne er ikke i tvil, og med stor entusiasme forteller han at blant helleristningene ved Dalbo gård finner vi en ristning som i dag regnes som den første robåt i vår historie! Dette er langt på vei like sensasjonelt som oppfinnelsen av Hjulet, mener han. Nok en gang har radiojournalist Carl-Erik Christoffersen og historiker Vilde Rønning - med hjelp fra Asker og Bærum Historielag - gravd seg flere tusen år bakover i tid for å lære litt mer om de som bodde i Asker og Bærum i tidligere tider. Og nok en gang har de fått med seg arkeolog Ola Rønne fra Viken fylkeskommune som fagperson. Denne gangen for å høre litt mer om de mange helleristninger vi finner i Bærum, og så langt kjenner man faktisk ingen i Asker. Hvorfor er det slik og hva var hensikten med dem? Vil du høre podcasten, kan du gå inn på lenken under:
16. november 2023
Igjen har radiojournalist Carl-Erik Christoffersen – med hjelp fra Asker og Bærum Historielag – fordypet seg i en spennende lokalhistorisk fortelling. Ingen vet når saltproduksjonen fra saltvannet i Oslofjorden startet. Det vi vet er at mennesker trenger salttilførsel for å leve og ikke minst for å ta vare på mat, når de ikke hadde kjøleskap. Langs kysten av Askerlandet og Bærum var det seks saltbuer, noe vi også fant både langs Nesoddlandet, Hurum, Son og enda lenger sørover. Vi vet litt om når dette sluttet, men også det er usikkert, mener tidligere leder av Historielaget Jan Martin Larsen, som har studert dette inngående og som er intervjuet i podcastene. Her får du historien.
4. november 2023
Ja, det høres brutalt ut, men i kamp med en ridderhær fra Sverige og Tyskland var det begrensede virkemidler de norske bøndene hadde å stille opp! Historien som radio-journalist Carl-Erik Christoffersen i denne podcast-serien ønsker å fortelle, handler om angrepet på Oslo i jul- og nyttårshelgen 1308. Gjennom høsten dette året drev svenske hertug Erik en omfattende opprustning i det Sverige og hentet inn mange tyske leiesoldater. Da han begynte å marsjere mot Oslo, begynte den unge ridder Ivar Jonsson fra Romerike å samle en bondehær. En flokk fra bygdene på Ringerike i nordvest, og en fra bygdene på Vest- bredden av Oslofjorden fra sør.  Vil du høre denne dramatiske historien, kan du gå inn på lenken under:
10. oktober 2023
Nå har du sjansen på å være med på en vandring gjennom Asker for 430 år siden! Radio-journalist Carl-Erik Christoffersen og historiker Vilde Rønning vil sammen med gode fagfolk og tidligere Oslo-biskop Jens Nilssøns reisedagbok, vandre gjennom 1500-tallets Asker. Den 18. september i 1593 var nemlig Oslo-biskopen Jens Nilssøn på bispevisitas til Fritzøehus (eller Larvik som vi ville ha sagt det i dag). Han hadde rodd fra Bjørvika for å komme i land på Syverstadstranda i Asker. Derfra skulle han ride videre mot Lier og Bragernes, for tilslutt å ende opp i Larvik. Veistandarden på det vi kan kalle riksveien gjennom Asker og Bærum hadde ok bare gått fra et slep. Det var der man kunne slepe med seg saker og ting etter en hest. På 1500-tallet var den avansert opp til en sti man kunne ride på.
9. oktober 2023
Her får du den tiende podcasten om hvordan det var i Asker for to tusen år siden. Denne gangen er temaet bygdeborger. Sammen med radio-journalist Carl-Erik Christoffersen og historiker Vilde Rønning har arkeolog i Viken fylkeskommune Ola Rønne, tatt turen til området rundt Semsvannet. Denne gangen skal de se på Askers bygdeborger.
Hvordan var det i Asker ved år null?
22. september 2022
Og hvem var det som bodde her? Nok en gang har radio-journalist Carl-Erik Christoffersen fra Hvalstad laget en ny og spennende serie med podcaster/radioepisoder. Denne gangen har han, i samarbeid med Asker og Bærum Historielag, tatt for seg den spennende forhistorien i Asker. Gjennom 12 episoder har han møtt arkeologer, fra både Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo og Viken fylkeskommune som vet litt om hvordan det så ut her for 2.000 år siden. Da snakker vi om Eldre jernalder. Faktisk tar første episode i podcast-serien for seg Asker-området slik det var for 5-6.000 år siden. Andre temaer som tas opp er gravskikker, maten, oldtidsveiene og hvordan arkeologene arbeider med dette. Gode fagfolk har bistått med på å male et spennende bilde av gamle Asker rundt år null. Sett deg tilbake og lytt og lær! Vil du lytte på disse interessante podcastene, kan du gå inn på lenken under: Asker for 2.000 år siden
Karl 12. i Asker – en programserie i seks deler
6. april 2022
Natten til den 20. mars 1716 fikk hvalstad-boerne virkelig merke Den store Nordiske Krig. Da marsjerte 4.000 norske soldater med kanoner, ammunisjon og alt annet utstyr vestover over Nes bru og videre vestover mot Lier. Den norske forsvarssjefen general Lützow hadde bestemt seg for å danne en forsvarsstilling ved Gjellebekk skanser. Den skulle stoppe svenskekongens videre framrykninger.
1. april 2022
Radio-journalist Carl-Erik Christoffersen har gjennom et par år til sammen produsert totalt 26 historiske podcaster om Asker og Hvalstadområdet. Til sammen har han jobbet som radio-journalist i rundt ti år med ukentlige programmer på Radio Riks Oslo . Selv om det formelt er en lokalradio, er det mer korrekt å kalle den en distrikts radio, siden den den når ut til Oslo og det gamle Akershus. Han kan fortelle at de fleste podcastene har blitt sendt på denne radio-kanalen, og at de trolig vil bli sendt igjen. -De historiske podcastene er jo midt i blinken for de fleste av våre lyttere i Oslo-området, forteller Carl-Erik Christoffersen. Sammen med seg på mange av podcastene har han med seg Vidar Ekstrøm fra styret i Asker og Bærum Historielag. Historielaget håper han fortsetter å lage spennende podcaster med lokalhistoriske tema fra vårt nærmiljø. Du kan følge dem her: Tidligere Tider
27. februar 2020
Historielaget ved lagets leder Bjørn Frodahl har i Aftenposten kommentert skiforeningens ønsker om å bredde ut seterveier for å få plass til preppemaskinenen. Les artiklen her  Ellers så kan vi anbefale Historielagets utmerkedebøker om bla annet gamle veifar i Vestmarka. Du kan lese de på nett her (seterliv og kølabrenning) og her (veifar og vandring), eller kjøpe de av historielaget når vi har med bøker på eks museumsdagene eller Sandvika byfest. Andre av historielagets utgivelser på nett finner du her.
18. november 2019
Tirsdag 12. november delte styreleder i Norsk Kulturarv, Kirsti Kolle Grøndahl ut det nasjonale kvalitetsmerket Olavsrosa til Smia og verkstedet på Sem i Asker. ….. les mer her på Kulturarv sine sider. (foto: Kulturarv.no) Historielaget gratulerer
19. desember 2018
3.000 var til stede da Slæbende travbane ble åpnet. En bane med svinger så skarpe at kuskene ramlet av vognene. Les mer om den forsvunne travbanen i Asker i Budstikka
12. september 2018
Leserinnlegg i Budstikka av Svein-Erik Stolpe, leder av Venneforeningen for bevaring av Nedre Bleiker gård.
Share by: