Møte med de frivillige i Historielaget

Det meste av virksomheten i Asker og Bærum Historielag foregår gjennom frivillig innsats og dugnader. Den 23. november hadde Styret invitert alle de som har aktivt deltatt i dette arbeidet til en liten sammenkomst på Øvre Sem Gård. Foruten å ha en liten feiring for dem som gjennom året har bidratt på ulike dugnader og andre aktiviteter i Historielagets regi, ble det informert om både pågående og kommende prosjekter Historielaget har.


Dugnader

Dugnadskoordinator Vidar Ekstrøm tok oss gjennom året som har gått og dugnader som ble gjennomført på Hvalstrand, Ringi og Brendsrud kalkovner. Dessuten hadde laget dugnad på Øverland bru, som nå framstår som ny og mosefri. På noen kulturminner er det nødvendig med mer innsats enn på andre, for eksempel gror det godt med ugress rundt kalkovnene, og det krever årlig rydding. Andre kulturminner er mindre utsatt og krever mer et jevnt tilsyn – og varsling hvis det er nødvendig. Vi vil også i 2025 invitere til dugnadsgrupper som på avtalte datoer og i sosialt fellesskap tar i et tak ved et eller flere av kulturminnene. Er du interessert i å være med på dette – kontakt oss på post@abhistorielag.no.

Pågående prosjekter

Historielaget er svært aktivt på en rekke områder og har en mange pågående prosjekter. Et spennende prosjekt er langs Askerelva og historien om de tidligere bekkekverner der. Det er to prosjektgrupper som arbeider med det. De siste nødvendige tillatelser er i ferd med å innhentes, og i løpet av kommende vår og sommer regner laget med at det blir flytting av to kvernsteiner samt kverna ved Åby.

Et stort prosjekt i året som har gått har vært Sandungen-prosjektet. Det er et arkeologisk registreringsprosjekt som Akershus fylkeskommune og Kulturhistorisk museum har invitert Historielaget til å delta i. Målet er å finne spor etter eldre menneskelig aktivitet rundt Store Sandungen i Vestmarka. Etter at en rekke medlemmer har deltatt i registreringen og funnet mange spor, er det ingen tvil om at det har vært mye aktivitet og bosetting innover i Vestmarka i tidligere tider. Styremedlem i Historielaget Steinar Kristensen er lagets kontaktperson og forteller at det vil komme en oppsummering og en grundig presentasjon på Historielagets årsmøte 18. mars.

Historielaget har også et bokprosjekt hvor vi ønsker å gi bøker til skoler, innbyggertorg, institusjoner og andre møteplasser hvor bøkene vil gjøre bedre nytte enn å støve ned på vårt lager. En del bøker er nå utdelt.

  • Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button

Leder for Historielaget Erling Bergsaker kunne informere om ulike digitale prosjekter som laget har. Det ene er en digital kultursti på Tanumplatået. Det har pågått en tid, mens det nå er et prosjekt der man vi lage fysiske og digitale skiltløsninger langs Kyststien i hele «Nye Asker». Det vil kreve et samarbeid med de andre historielagene langs veien. Et forprosjekt er nå i gang.

Historielagets web-redaktør Carl-Erik Christoffersen kunne fortelle om det store løftet som er gjort i løpet av de siste 12 måneder og de mange mulighetene som nå finnes på Historielagets nye web-sider.

Denne gangen har vi lyst å trekke fram hele to bøker! Bøkene henger sammen og vil være et funn for d
27. april 2025
Denne gangen har vi lyst å trekke fram hele to bøker! Bøkene henger sammen og vil være et funn for dem som ønsker å finne litt mer ut om den lokalhistoriske utviklingen i Asker og Bærum fram til dagens hovedveier gjennom vårt område. Bøkene henger sammen på den måten at den første tar for seg hovedveiene i både Asker og Bærum, mens bok nummer to vil gi inngående kunnskap om Kongeveiene gjennom Bærum.
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 194
11. april 2025
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 1940-1945 satte mange spor. Interessen var så stor om denne vandringen at det ble mer enn en FULLTEGNET tur (det var nødvendig å dele gruppen i to)!
Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
Flere innlegg