Månedens kulturminne mars 2025: Parykk-myra

Var det et "spik" mot kongen at Bærums-presten bestemte at en myr skulle skattlegges for parykk-bruk?

I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718. Det siste angrepet førte til at Karl XII døde i Fredrikshald, dagens Halden. Da krigen ble avsluttet i 1721 var det Russland som var stormakten i Østersjøen. For Norge førte krigen til store tap og lidelser for befolkningen. Krigen var kostbar og for å øke statens inntekter, nødvendig for krigføringen ble befolkningen i 1711 pålagt ekstra skatter. Blant annet ble karjoler, lystbåter, sko og lønn til tjenestefolk, beskattet. For tjenestefolk måtte arbeidsgiveren betale skatt tilsvarende 1/6 av utbetalt lønn. I anledning disse ekstraskattene, ble borgerne pålagt å fylle ut en selvangivelse for registrering av skatteobjekter. På 1700-tallet var parykker på moten, bruken var utbredt i alle sosiale lag. Parykkene var ikke bare et motetilbehør, men de hadde også en praktisk funksjon. De beskyttet hodet mot vær og vind, og de bidro til å skjule dårlig hår eller hårtap. Ved innføring av bl.a. parykkskatten i 1711, ble sogneprestene pålagt å kartlegge bruken av parykker. I Bærum fant presten at det var to personer, i tillegg til familien Krefting på Wøyen, som skulle skattlegges for parykkbruk. Fra den tid kjenner vi Parykkmyra, et jorde sør for Søndre Levre og øst for Brynsveien, altså boligområdet med adresse Lupinveien i dag. Kildene sier intet om det var noen bosatt på Søndre Levre, som måtte skatte av sin bruk av parykker.

I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718. Det siste angrepet førte til at Karl XII døde i Fredrikshald, dagens Halden. Da krigen ble avsluttet i 1721 var det Russland som var stormakten i Østersjøen. For Norge førte krigen til store tap og lidelser for befolkningen. Krigen var kostbar og for å øke statens inntekter, nødvendig for krigføringen ble befolkningen i 1711 pålagt ekstra skatter. Blant annet ble karjoler, lystbåter, sko og lønn til tjenestefolk, beskattet. For tjenestefolk måtte arbeidsgiveren betale skatt tilsvarende 1/6 av utbetalt lønn. I anledning disse ekstraskattene, ble borgerne pålagt å fylle ut en selvangivelse for registrering av skatteobjekter.

På 1700-tallet var parykker på moten, bruken var utbredt i alle sosiale lag. Parykkene var ikke bare et motetilbehør, men de hadde også en praktisk funksjon. De beskyttet hodet mot vær og vind, og de bidro til å skjule dårlig hår eller hårtap. Ved innføring av bl.a. parykkskatten i 1711, ble sogneprestene pålagt å kartlegge bruken av parykker. I Bærum fant presten at det var to personer, i tillegg til familien Krefting på Wøyen, som skulle skattlegges for parykkbruk. Fra den tid kjenner vi Parykkmyra, et jorde sør for Søndre Levre og øst for Brynsveien, altså boligområdet med adresse Lupinveien i dag. Kildene sier intet om det var noen bosatt på Søndre Levre, som måtte skatte av sin bruk av parykker.

Tekst: Søren Swensen

Parykkmakerne på 1700-tallet var kunstnere.
Parykkene kunne både bedre utseende og var nyttige.
Ingen tvil om at kong Frederik IV var tilhenger av parykker.
Vi ser Nordre Levre gård i forgrunnen. Bærumsveien går diagonalt gjennom bildet i bakgrunnen. Trolig var Parykk-myra ved
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 194
11. april 2025
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 1940-1945 satte mange spor. Interessen var så stor om denne vandringen at det ble mer enn en FULLTEGNET tur (det var nødvendig å dele gruppen i to)!
Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et vel
28. februar 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et veldig godt sted å begynne. Her får du beretninger fra både nyere historie og dypdykk i den eldre. Fra årboka for 2024 er det flere artikler som kan være verd å nevne.
Flere innlegg