tidligere års programmer
Program høsten 2024
Tirsdag 27.august kl. 10:00 : Busstur nasjonalbiblioteket og Magnus Lagabøtes landslov
I år er det 750 års jubileum for Magnus Lagabøtes landslov fra 1274. I den anledning besøker vi Nasjonalbiblioteket hvor vi får et foredrag av Nasjonalbibliotekets fagansvarlige historiker i den fine Målstova kl. 11, og adgang til å se utstillingen på egenhånd etterpå.
Utstillingslokalet er lite og tar bare 15 personer om gangen. Derfor har vi satt av god tid til
å drikke kaffe og se andre utstillinger (Kartsenteret anbefales).
Vi reiser med buss fra Holmen kirke kl. 10:00 og Sandvika stasjon kl. 10:15 (plattform 6). Hjemreise fra Oslo kl. 14.00. Pris 100.- for medlemmer, 150.- for ikke-medlemmer. Begrenset antall plasser - påmelding.
Torsdag 5. september kl. 19: Foredrag om saltets kulturhistorie
Lege og salthistoriker Olav Lund holder foredraget «Med en klype salt – en kulturhistorisk reise». Foredraget holdes på Oslofjordmuseet i Vollen (Christian Jensens vei 8) og starter kl. 19. Gratis adgang.
Lørdag 7. september kl. 11:00. Vandring langs Saltveien i Asker
Som en oppfølging av foredraget 5. september arrangerer historielaget en rusletur langs en del av den gamle Saltveien gjennom Vestmarka lørdag 7. september. Oppmøte er ved Sem utfartsparkering kl. 11:00. Turen ledes av Martin Nickelsen og vi går langs denne historiske leden enten til Furuholmen (ca. 4,3 km) hvor det er kafé - evt. videre til Persbånn (ca. 1 km) - og tilbake. Det er noen oppoverbakker, men vanlige gode stier. Husk gode sko/støvler og kle deg etter været. Ta med noe godt i sekken spesielt for de som vil gå videre til Persbånn der vi raster ute. Litt historie om Saltveien får vi underveis. Gratis.
Søndag 15. september kl. 10. Busstur til Gjellebekk skanse, Lier bygdetun og Huseby
Historielaget fortsetter historien om Karl 12. Denne gangen går bussturen til Gjellebekk skanse på Tranby hvor norske soldater hadde forskanset seg i 1716. I området ligger også de kjente marmorbruddene som leverte marmor bla til kirker i København. Etter besøket på Gjellebekk blir det en ca. 2 km rusletur NED Paradisbakkene til Lier bygdetun. Der får vi en omvisning i bygninger på bygdetunet som omfatter både landhandleri og gjestgiveri. Vi får servert rømmegrøt med spekemat og hjemmelaget flatbrød. Etter besøket der kjører bussen oss til gravhaugene på Huseby, der vi får en omvisning i «rommet inne i gravhaugen». Godt fot- og turtøy anbefales. Avreise med buss fra Bjørnegård skole (Kombihallen), kl. 10, Sandvika stasjon kl. 10:15 (plattform 6) og Asker stasjon kl. 10:30 (plattform 7). Bussen returnere til Asker og Bærum med ankomst Bjørnegård innen kl. 17. Begrenset antall plasser - påmelding. Pris 425.- for medlemmer, 500.- for ikke-medlemmer.
Lørdag 5. oktober kl. 12. Besøk på Akershus festning
I 1624 brant gamle Oslo ned, og kong Christian 4. beordret at en ny by, Christiania, skulle bygges nærmere Akershus festning. I anledning 400-års jubileet arrangerer vi omvisning ute på Akershus festning, samt besøk på festningens 400-årsjubileumsutstilling. Det er oppmøte utenfor Cafe Skansen ved Christiania Torv kl. 12. Omvisningene er gratis, men det er begrenset plasser, så påmelding er nødvendig.
Lørdag 19. oktober kl. 12? Vandring Lysaker - Munkebakken
Ragnhild Tangen vil lede en historisk- og arkitektonisk vandring fra Lysaker stasjon over Lagåsen til Munkebakken, med blant annet det runde Klaveness-bygget fra 1930-årene og villaer signert arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson. Oppmøte ved inngangen til Lysaker stasjon kl. 12.
Tirsdag 5. november kl. 18. Bærumsbanen 100 år
I 1924 åpnet Bærumsbanen og i anledning jubileet vil Erik W. Johansson holde et foredrag om Bærumsbanen. Foredraget avholdes på Haslum seniorsenter (Nesveien 5), starter kl. 18 og det er gratis adgang. Det er begrenset parkeringsmuligheter på Haslum seniorsenter og andre parkeringsmuligheter eller transportmetoder anbefales.
Tirsdag 12. november kl. 18. «I Peter Wessel Tordenskjolds fotspor»
Lars G. Wessel Johnsen vil holde et spennende foredrag om sjøhelten Tordenskjold. Vi følger i Tordenskjolds fotspor til Tyskland hvor den skjebnesvangre duellen ble utkjempet den 12. november 1720. Foredraget holdes i Oslofjordmuseets lokaler i Vollen (Christian Jensens vei 8) og starter kl. 18. Museets utstilling vil være åpen for besøkende. Foredragsholderens bok om Tordenskjold kan kjøpes i salen. Gratis adgang. Påmelding pga. servering av kaffe/kringle.
Tirsdag 10. desember kl. 18. Julemøte på Ringhøyden med billedkåseri
Julemøte 2024 arrangeres på Ringhøyden seniorsenter og tidligere leder av Historielaget Bjørn Frodahl vil holde billedkåseriet «Stabæk slott – fra hollandsk gårdsbruk til kokkeskole». Asker mannskor, som er landets nest eldste mannskor vil synge inn julehøytiden. Pris 350.- for medlemmer og 450.- for ikke-medlemmer.
Program våren 2024
Tirsdag 23.januar kl. 12:30: Busstur til Naturhistorisk museum på Tøyen
Vi får omvisning i de nye flotte utstillingene i Geologisk hus på Tøyen av professorene Jørn Hurum og Hans Arne Nakrem. Bergarter, fossiler og dinosaurer i et fantastisk bygg. Buss fra Holmen kirke kl. 12:30 og Sandvika kl. 12:45 (plattform 6). Pris 200.- for medlem / 350.- ikke medlem. Begrenset antall plasser. Retur ca. kl. 16
Onsdag 14. februar kl. 18: Foredraget « I Peter Wessel Tordenskjolds fotspor»
Lars G. Wessel Johnsen vil holde et spennende foredrag om sjøhelten Tordenskjold. Vi følger i Tordenskjolds fotspor til Tyskland hvor den skjebnesvangre duellen ble utkjempet den 12. november 1720. Foredraget holdes i Oslofjordmuseets lokaler i Vollen og starter kl. 18. Det vil være anledning til å kjøpe foredragsholderens bok om Tordenskjold i salen. Gratis adgang.
Tirsdag 5. mars kl. 19:30: Foredrag i Tanum middelalderkirke: «Den fargerike kirkekunsten fra middelalderen sett gjennom samtidens optikk». Førsteamanuensis Kaja Kollandsrud fra Kulturhistorisk museum vil foredra om middelalderkunst og bruken av farger og reflekterende materialer i kirkekunsten i middelalderen. Gratis adgang.
Tirsdag 19. mars kl. 18: Årsmøte på Bekkestua bibliotek med foredrag om skogfinner
I tillegg til ordinære årsmøtesaker vil Rune Hernes Bjerke fra Skogfinneforeningen foredra om spor etter skogfinnene i vårt område. Foredraget starter etter at årsmøtet er gjennomført. Kaffe og kaker serveres.
Tirsdag 9. april kl. 18: Foredraget «Folk og røvere i Oslomarka»
Even Saugstad holder foredrag om «folk og røvere» i Oslomarka. Foredraget er gratis og avholdes på Asker bibliotek. Det vil være anledning til å kjøpe bøker av foredragsholder på arrangementet.
Lørdag 27. april kl. 12:30: Omvisninger på Nationaltheatret og Historisk museum
Vi besøker to viktig kulturinstitusjoner i Oslo denne lørdagen; Nationaltheatret og Historisk museum. Vi deles i to grupper som får omvisning både i teaterbygningen og i utstillingen «Vikingr» i Historisk museum. Buss fra Bjørnegård skole kl. 12:30, og Sandvika stasjon (plattform 6) kl. 12:45. pris 350.- for medlemmer, 500.- for ikke-medlemmer. Retur ca. kl. 17.
Lørdag 25. mai: Busstur Hurumlandet rundt
På bussturen vil vi besøke Hurum billedgalleri og Holmsbu kirke med malerier av Henrik Sørensen og andre kunstnere som arbeidet i Hurum om somrene. Vi vil også stanse ved Huitfeldt-bautaen utenfor Hurum kirke og høre om helten fra slaget i Køge bukt. Endelig vil vi avlegge polarskuta Maud et besøk der hun ligger i Tofte. Underveis skal vi også spise lunsj. Avreise fra Bjørnegård skole kl. 0900, fra Sandvika stasjon kl. 09:15 og fra Asker stasjon kl. 09:30. Hjemkomst ca. kl. 17. Pris kr. 850 for medlemmer, kr. 1050 for ikke-medlemmer.
Lørdag 1. juni kl. 13: Besøk på Einar Gerhardsens hytte «Kristi rolighet».
Einar Gerhardsens barnebarn Anne Lieungh og hennes mann Harald Stanghelle tar oss imot på tunet på hytta og forteller om denne viktige plassen i norsk politikk. Vi er ute hele tiden. Oppmøte på parkering ved Steinsskogen gravlund kl. 12:30. og så går vi inn til hytta, en lett tur på om lag 20 minutter. Vi oppfordrer til samkjøring da det kan være begrenset med parkeringsplasser. Arrangementet er gratis.
Lørdag 15. juni kl. 12: Vandring - Drengsrud kultursti
Vi inviterer til en vandring i Drengsrud kultursti. Kulturstien, som historielaget har vært med på å opparbeide, har mange kulturminner i et flott landskap. Oppmøte ved Drengsrud skole (nedre skolegård/eldre del) kl.12.
Program høsten 2023
29. august -1. september: Busstur til Sverige.
Se egen informasjon.
5. september kl. 18.00: Digitale kilder til kulturminner, Hasselbakken. Steinar Kristensen orienterer og demonstrerer bruk av digitale kilder til informasjon om kulturminner, som enhver med tilgang til internett kan benytte. Gratis adgang.
7. september kl. 18.00: Vandring til Furubakken på Hvalstad. Frammøte Hvalstad stasjon Furubakken på Hvalstad ble det i 1943 arrangert et stort illegalt hopprenn. Furubakken, den tidligere hoppbakken i skråningen øst for Skaugumsåsen, nordvest for Hvalstad stasjon, ble anlagt i 1902. Det siste rennet av en viss størrelse var et landsrenn i 1960. Vidar Ekstrøm og Harald Søgaard Djupvik vil orienter på turen. Deltagelse er gratis.
16. september kl. 12.00: Vandring langs Øverlandselva, Frammøte: Øverland utfartsparkering. Vi går langs Øverlandselva mot Engervannet. Martin Nickelsen orienterer underveis om historisk bruk av elva. Vi setter opp buss for retur til utgangspunktet. Deltagelse er gratis.
23. september kl. 09.00: Busstur til koboltgruvene og Kittelsen-museet i Modum. Frammøte ved Bjørnegård skole (alternativt Sandvika bussterminal kl. 09.10). Koboltgruvene i Modum sysselsatte på sitt meste mer enn 1200 personer og var på 1800-tallet en betydelig virksomhet i Norge. Vi får omvisning i gruvene og Kittelsen-museet. Lunsj vil bli servert. Deltakerpris for medlemmer 850 kr og ikke-medlemmer 950 kr.
14. oktober kl. 12.00: Vandring langs Kyststien fra Arnestad til Slemmestad. Vi går kyststien forbi Håkavika og Elnestangen og ser på severdigheter underveis. Frammøte ved parkeringsplass i Arnestadveien, rett nord for Stordammen skole. Det blir satt opp buss for retur til utgangspunktet. Deltagelse er gratis.
11. november kl. 12.00: Omvisning på Dikemark museum. Vi får en guidet omvisning på Dikemark museum. Her er det begrensninger for antall deltakere, og vi må ha forhåndspåmelding. Gratis adgang.
23. november kl. 18.00: Odd Nansen - en glemt storhet? Foredrag på Ringhøyden seniorsenter Odd Nansen var i sin tid en kjent arkitekt, stor humanist og aktiv forkjemper for flykningers interesser. Dr. polit. Anne Ellingsen har nylig skrevet boka Arvtakere, og vil med utgangspunkt i
boka foredra om Odd Nansen. Gratis adgang.
7. desember kl. 18.00: Julemøte med foredrag om Erik Werenskiold. Sted Asker museum. Med utgangspunkt i sitt nylig utgitte bokverk vil prof.em. Marit Werenskiold snakke om maleren Erik Werenskiold og spesielt om hans tid i Sandvika og på Solberg. Det serveres snitter og kaker. Medlemspris kr. 300, andre kr. 400.
Program våren 2023
19. januar kl. 18.00: Foredragsmøte om Fornebu flyplass historie. Sted: Fornebupiloten. Oslo lufthavn, Fornebu var i Norges hovedflyplass fra 1939 til 1998. Kristian Rasmussen vil foredra om flyplassens historie, en periode med store og svært ulike utfordringer. Gratis adgang.
15. februar kl. 18.00: Foredragsmøte om krigsseilerne på Rykkin, Sted: Henie-Onstad seniorsenter. Prof. Emerita Liv Wergeland Søbye, som nylig har skrevet boken Krigsseilere hele livet, foredrar om deres historie basert på samtaler med krigsseilere på Heimdal, hjem for krigspensjonister på Rykkin. Gratis adgang.
2. mars kl 18.00: Foredragsmøte om kulturlandskapet i Bærum – 5000 års historie. Sted: Bekkestua bibliotek. Kulturlandskapet i Bærum har gjennomgått store endringer i moderne tid. Tidligere leder av Naturvernforbundet i Bærum, Bjørg Petra Brekke foredrar om denne utviklingen. Gratis adgang.
21. mars kl. 18.00: Årsmøte med foredrag om berging og hjemstransport av polarskipet Maud. Sted: Venskaben i Asker. I tillegg til ordinære årsmøtesaker vil Jan Wanggaard foredra om forberedelser og gjennomføring av prosjekt «Maud returns home», for å heve polarskuta Maud og bringe henne hjem fra Nordvestpassasjen til Asker.
22. april kl. 12.00: Vandring med tema Karl den 12. i Asker. Frammøtested; Ravnsborg. Vidar Ekstrøm tar oss med på vandring i fotsporene til Karl den 12’s soldater under den store nordiske krig. Vi starter ved Ravnsborg og går mot Asker. Gratis deltakelse.
6. mai kl 09.30: Busstur med tema jernalder og vikingtid på Ringerike. Frammøte ved Bjørnegård skole (alternativt Sandvika bussterminal kl 09.40) Vi besøker byggere av fullskala vikingskip, med tradisjonelle metoder ved Sundvollen og får guidet omvising på kulturminneparken «Veien» med rekonstruerte bygninger fra jernalderen og arkeologisk utgravingsfelt. Lunsj serveres. Deltakerpris for medlemmer 550 kr og ikke-medlemmer 650 kr.
13. mai kl. 12.00: Vandring på Snarøya. Vandring på Snarøyas sørlige del forbi gammel storindustri og små fiskehavner, nå boligstrøk og kyststi. Oppmøte ved butikken i Snarøyveien/Bruksveien.
10. Juni kl 08.30: Busstur med tema Tømmerfløting og grenselosvirksomhet Frammøte ved Bjørnegård skole (alternativt Sandvika bussterminal kl 08.40) Vi besøker Fetsund Lensemuseum, et sentralt nav i den tidligere tømmerfløtingen i Glomma, Soot-kanalen kanal og sluse-system for tømmerfløting mot Haldenvassdraget, og Grenselosmuseet inklusive besøk av koie benyttet av Hans Christen Mamen (Grunnlegger av Asker og Bærum historielag) som var aktiv grenselos. Medlemspris 700 kr. Pris for ikkemedlemmer 800 kr.
11. Juni kl. 11.00: Vandring/omvisning med guidet omvisning på Sem Bruk (gammel sag), høvleri og skifabrikk. Vi får omvisning med demonstrasjonskjøring på den gamle vanndrevne sagen på Sem med Vegard Olderheim, samt omvisning på høvleriet og gammel skifabrikk. Sem sag og høvleri er teknisk industrielt kulturminne. Gratis deltakelse.
Program Høsten 2022
15. – 16. august: Tur til Mjøsregionen. Avreise fra Sandvika Busstasjon kl. 08.30. Buss til historiske severdigheter i Mjøsregionen som, Norsk utvandrermuseum, Atlungstad brenneri, Domkirkeodden, Hoel gård, Prøysenhuset, samt båtreise med Skibladner.
27. august kl. 12.00: Vandring, del av pilegrimsleden i Bærum. Frammøte: parkeringsplassen ved Øverland. Vi går en del av pilegrimsleden i Bærum mot Trulsebråten i Lommedalen. Vi går fra Øverland parkering til Mellom, Muren, Skriverberget og Trulsebråten i Lommedalen. Bård Mostveit som er ansvarlig for denne del av pilegrimsleden for historielaget blir med og orienterer. Transport blir organisert fra Lommedalen og tilbake til Øverland.
24. september kl. 08.15: Busstur. Kjerraten i Åsa og tømmerfløting fra Tyrifjorden til Bogstadvannet. Busstur «motstrøms» langs fløtningstraseen fra Sørkedalen via Langlia, Kringla, Svarten, Storflåtan og Damtjern. Stopp ved levninger fra det gamle anlegget. Besøk på Kjerratmuseet i Stubdal og Ringerike Museum i Norderhov. Servering av enkel lunsj underveis. Medlemspris 525 kr. (ikke-medlem 650.-).
1. oktober kl. 12.00: Vandring; Sverrestien. Vi går i kong Sverres fotefar fra Sandvika mot Sandviksåsen og Blommenholm. (Rundtur). Frammøte: Foran rådhuset i Sandvika.
12. oktober kl. 18.00: Jubileumsmøte med filmforedrag om opprøret på Bjerketun. Sted: Tanum kirkesenter. Morten Gunvald Conradi foredrar og viser film om den interessante historien til Bjerketuns ungdomspsykiatriske behandlingshjem. Asker og Bærum historielag har i oktober 2022 vært i virksomhet i 70 år. Vi markerer dette med en feiring med servering av kaffe og jubileumskake etter den faglige delen av møtet. Ordførerne i Asker og Bærum er invitert. Pris: 100 kr.
22. oktober kl. 12:00: Vandring. Åstad-runden. Frammøte ved Billingstad skole. Vi går fra Billingstad skole mot Skustadgata, Åstaddammen og Åstad Gård (Rundtur). Tore-Wiggo Sørensen (leder i Billingstad historielag) blir med og orienterer.
10. november kl. 18.00: Foredragsmøte om Hans Nilsen Hauge Sted: Holmen kirke. Jørn Bue Olsen foredrar om Hans Nilsen Hauge sin aktivitet, med hovedfokus på virksomhet i Asker og Bærum, med utgangspunkt i bok han nylig har skrevet. Gratis adgang.
8. desember kl. 18.00: Julemøte om Erik Bye Sted: Asker Museum. Per Olav Aspelund kåserer om Erik Bye sin historie, supplert med sang av Asker mannskor. Julemøte med servering. Medlemspris 300 kr (ikke-medlem 400 kr).
Program Våren 2022
18. januar kl. 18:00: Fornebu flyplass historie, foredragsmøte på Fornebuhistorisk Museum. Oslo lufthavn, Fornebu var i Norges hovedflyplass fra 1939 til 1998. Kristian Rasmussen vil foredra om flyplassens historie, en periode med store og svært ulike utfordringer. Vi får også anledning til å se museet. Påmelding til Erling Bergsaker, epost erlingbe@online.no. Gratis adgang.
23. februar kl. 18:00: Heggedal som industrisamfunn, foredragsmøte på Venskaben. Leder i Heggedal historielag Terje Martinsen foredrar om Heggedal som industrisamfunn. Heggedal var det viktigste industriområdet i gamle Asker. Mange kjente norske virksomheter er etablert eller har hatt produksjon i denne delen av Asker. Påmelding til Erling Bergsaker, epost erlingbe@online.no. Gratis adgang.
23. mars kl 18:00: Årsmøte. Sted: Venskaben Asker. I tillegg til vanlige årsmøtesaker vil Vibeke Sæter fordra og underholder om sin bestemor Lalla Carlsen. Skuespiller Lalla Carlsen født 1889, var en av 1900-tallets mest kjente og folkekjære skuespillere og revyartister. Påmelding til Erling Bergsaker, epost erlingbe@online.no. Gratis adgang.
23. april kl. 12.00: Vandring Konglungen. Frammøte: Parkeringsplass ved Spirabukta/Spiradammen Konglungen har interessant natur og historie, og bebyggelsen ytterst på halvøya, har beholdt mye av sitt klassiske preg. På Konglungøya ligger blant annet det gamle «Strandsitterhuset», som nå fungere som museum.
8. mai kl. 10.00: Båttur til Oscarsborg med omvising. Frammøte Sandvika. Reise sjøveien til Oscarsborg med Rigmor. Omvisning på Oscarsborg inklusive torpedobatteriet, 80 år etter at dette var åsted for et av de viktigste slagene i norsk krigshistorie. Bespisning på båten er inkludert. Max antall deltakere: 40 personer. Forhåndspåmelding jfr. beskrivelse nedenfor. Deltakerpris: Medlemmer 700 kr og andre 850 kr.
21. mai kl. 12:00: Omvisning Ladegården. Frammøte: Middelalderparken holdeplass (trikk og buss) Oslo Ladegård bygget i 1725 ligger i middelalderparken der bispeborgen opprinnelig lå i middelalderen. Dette var i middelalderen et av byens og omlandets politiske tyngdepunkt. Forhåndspåmelding jfr. beskrivelse nedenfor. Deltakerpris: Medlemmer 100 kr og andre 150 kr.
15. juni kl. 12.00: Omvisning. Sted: Bogstad gård. Guidet omvisning på Bogstad Gård med hage. Bogstad gård er sentral herregård i Norges historie. Norges første statsminister, Peder Anker bodde her fra slutten av 1700 tallet. Den tilhørende parken på 130 dekar er en av Norges eldste landskapsparker. Forhåndspåmelding jfr. beskrivelse nedenfor. Deltakerpris: Medlemmer 125 kr og andre 175 kr.
Program Høsten 2021
28. august kl 12:00: Vandring: Middelalderkirken og gårdene på Tanumplatået. Frammøte ved Tanum Kirke. Vi starter ved kirken og får en orientering om denne. Vi går en runde på platået og får orientering om gårdene og deres historie. Vi avslutter ved den restaurerte kalkovnen på Ringi.
8. – 11. september: Høsttur til Telemark. Nærmere omtalt i eget program. Turen er fulltegnet.
23. september kl 17:30: Foredragsmøte. Sted: Vikingskip-museet, Bygdø NB NY DATO! Tema: «Vikingskipene og planer for museet». v/ Museumsdirektør Håkon Gløerstad, som orienterer om vikingskipene, utfordringer med bevaring og planer for museet. Deltakerpris for medlemmer kr 150 som dekker entre og kostnader ved foredraget. Pris for ikke medlemmer: kr 200.
28, september kl. 18.00: Årsmøte. Sted: Bekkestua bibliotek. Foredrag ved gründer Petter Planke: Nyskaping – en risikosport. Tomras første 14 år og andre nyskapningserfaringer. Påmelding til Erling Bergsaker, epost erlingbe@online.no. Gratis adgang.
oktober kl 09:00: Busstur til Nauen klokkestøperi og Slottsfjellsmuseet i Tønsberg. Vi besøker Norges eneste klokkestøperi, Nauen klokkestøperi ved Tønsberg, som har produsert kirkeklokker og klokkespill i mer enn 175 år. Deretter går ferden til Slottsfjellsmuseet, som har mye interessant ikke minst fra vikingtiden og tidlig middelalder. Max antall deltakere: 40 personer. Forhåndspåmelding jfr. beskrivelse nedenfor. Deltakerpris: Medlemmer kr 550 og andre kr 650.
2. november kl. 17:00: Guidet omvisning på Polhøgda, Fridtjof Nansens vei 17, Lysaker. Tema: ”Fridtjof Nansen og aktiviteten på Polhøgda” Stedet var hjemmet til den berømte polarfareren, vitenskapsmannen, diplomaten, humanisten og fredsprisvinneren Fridtjof Nansen. Siden 1958 har Polhøgda huset den uavhengige forskningsstiftelsen Fridtjof Nansens Institutt. Påmelding til Erling Bergsaker, epost erlingbe@online.no. Max antall deltakere: 40 personer. Gratis adgang.
23. november kl. 18.00: Foredragsmøte. Sted: Venskaben. Journalist og forfatter Aina Skoland fordrar om historien til Dikemark psykiatriske sykehus, med utgangspunkt i boka hun og fotograf Vibeke Glosli nylig har gitt ut om dette temaet. Påmelding til Erling Bergsaker, epost erlingbe@online.no. Max antall deltakere 50 personer. Gratis adgang.
7. desember kl. 18.00: Julemøte. Sted: Asker museum. Elin Prøysen og ektemann Egil Johansson fremfører «Prøysen for to!». Alf Prøysen bodde i Asker i flere år under og etter krigen, hvor han blant annet arbeidet ved gårdsanlegget til Landbrukshøyskolen på Sem. Dette følges opp med enkel juleservering. Deltakerpris som dekker både foredrag og julebevertning er kr 300 for medlemmer og kr 400 for ikke-medlemmer.
Program Våren 2021
19. januar kl. 18.00: Medlemsmøte med foredrag. Sted: Venskaben, Asker. Journalist og forfatter Aina Skoland foredrar om den spennende historien til Dikemark psykiatriske sykehus, med utgangspunkt i boka hun og fotograf Vibeke Glosli nylig har gitt ut. Påmelding til Erling Bergsaker, epost erlingbe@online.no. Gratis adgang.
15. februar kl. 18.00: Omvisning på Roseslottet. Sted: Frognerseteren. Roseslottet 2020 er en kunstinstallasjon og et pedagogisk prosjekt. Målet med installasjonen er å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft. Pris (inkl. guide): Medlemmer kr 200,–, andre kr 250,–. Påmelding- og betalingsfrist: 10.02.2021.
24. mars kl. 18.00: Årsmøte. Sted: Bekkestua bibliotek. Foredrag ved sivilingeniør og gründer Tore Planke: Nyskaping – en risikosport. Tomras første 20 år, fra 1972 til 1992. Påmelding til Erling Bergsaker, epost erlingbe@online.no. Gratis adgang.
20. april kl. 17.00: Omvisning Ladegården. Sted: Middelalderparken Oslo. Oslo Ladegård, bygget i 1725, ligger i Middelalderparken der bispeborgen opprinnelig lå i middelalderen. Dette var et politiske tyngdepunkt i byen med omland. Pris: Medlemmer kr 100,–, andre kr 150,–. Påmelding- og betalingsfrist: 14.04.2021.
8. mai kl. 10.00: Båttur til Oscarsborg. Frammøte Rigmorbrygga Sandvika. Omvisning på festningen inkludert torpedo-batteriet. Vi kommer tett på et av de viktigste slagene i norsk krigshistorie. Bespisning på M/S Rigmor er inkludert. Maks antall deltakere: 40 personer. Pris: Medlemmer kr 700,– / andre kr 850,–. Påmelding- og betalingsfrist: 30.04.2021.
29. mai kl. 12.00: Vandring Vestmarka. Frammøte: Franskleiv, parkeringsplassen ved Vestmarksetra. Vi besøker Gupu og Furuholmen som begge fortsatt betjener turfolk med mat og drikke. Turen går om torvtørkehuset på Semsmåsan, oppført av Historielaget på 90-tallet og restaurert i år. Gratis deltakelse.
12. juni kl. 12.00: Omvisning Bogstad herregård. Guidet omvisning på Bogstad gård med hage. Gården er sentral i Norges historie, og Norges første statsminister, Peder Anker, bodde her fra slutten av 1700-tallet. Parken på 130 dekar er en av landets eldste landskapsparker. Pris: Medlemmer kr 125,– / andre kr 175,– Påmelding- og betalingsfrist: 05.06.2021.
Program Høsten 2020
1. september kl. 18.00: Årsmøte. Sted: Venskaben, Asker. Etter ordinært årsmøte holder forfatter og lokalhistoriker Trygve Christensen foredraget” Milorg i Asker og Bærum”. Milorg ble tidlig organisert i Asker og Bærum under distrikt 13, og Christensen forteller om aktivitet, omfang og utfordringer for virksomheten. Påmelding til Eva Holo Kostveit, e-post: ehkostveit@gmail.com tlf. 902 58 222.
5. september kl. 12.00: Medlemsarrangement. Sted: Grinimuseet. «Grini fangeleir- 75 år etter frigjøringen». Fremmøte ved Grini museum. Fagforedrag om Grini fangeleir og omvisning i museet ved formidler Søren Aagaard Rasmussen og et musikalsk innslag med Grinisanger av Per Vollestad. Max antall deltakere 50 personer. Deltakerpris for medlemmer kr 200,- *) og for ikkemedlemmer kr 250,-. Påmelding med forhåndsbetaling til: Marit Sørnæs, epost mrsornas@gmail.com tlf. 916 49 996. Forhåndsbetaling merket ”Grini” til konto nr. 1627 07 25639 eller Vipps nr. 12239 senest 1. september 2020.
19. september kl. 12.00: Vandring: Ankerveien. Frammøte parkeringsplassen ved Øverland. Vandring langs veien fra Øverland til Fossum med orientering om kulturminner langs veien. Ankerveien ble bygget i 1791 – 93 og gikk opprinnelig fra Hammern i Maridalen til Bærums verk. Vi setter opp returbuss fra Fossum. Egenandel for returen, kr 50,-, kreves inn på bussen. Betaling kontant eller med Vipps.
8. oktober kl. 17.30: Medlemsmøte: «Vikingskipene og planer for museet». v/museumsdirektør Håkon Glørstad. Sted: Vikingskipmuseet, Bygdø. Han orienterer om vikingskipene, utfordringer med bevaring og planer for museet.
6. november kl 12.00: Medlemsmøte. Sted Sandvika bibliotek. Tema; «Otto Sverdrup, den glemte polfarer» v/ Alexander Wisting. Otto Sverdrup er en av våre mest meritterte polfarere. Han var født i Bindal. I 1908 kjøpte han Villa Walle i Sandvika, der han bodde til sin død.
2. desember kl. 18.00: Julemøte. Sted: Asker museum. Tidligere programleder Vibeke Sæter foredrar og underholder om sin bestemor Lalla Carlsen. Skuespiller Lalla Carlsen født 1889, var en av 1900-tallets mest kjente og folkekjære skuespillere og revyartister. Vi avrunder med en enkel juleservering. Deltakerpris for medlemmer kr 250,- *) for medlemmer og kr 350,- for ikkemedlemmer.
Program Våren 2020
15. januar kl. 18:00: Medlemsmøte. Sted: Bekkestua Bibliotek. ”Vestmarkas natur og plasser” v/ tidl. skogbestyrer Yngve Andersen. Vestmarka har vært arbeidsplass og boplass for mange gjennom historien. Vi får en lysbildebasert orientering om naturen og plassene.
29. januar kl. 18:00: Medlemsmøte. Sted: Tanum menighetshus. ”Tanumplatåets oldtidshistorie” v/arkeolog Malin Trømborg. De første sporene etter mennesker på Tanumplatået er 4000 år gamle. Det er gjort nærmere 40 arkeologiske funn i dette området, som forteller om vår tidlige historie.
13. februar kl 18:00: Omvisning på Asker museum v/ museumsbestyrer Fredrikke Hegnar von Übisch. Asker museums opprinnelige eiere Tilla og Otto Valstad var sammen med sine naboer på Labråten, Hulda og Arne Garborg grunnstammen i Kunstnerdalen i Asker.
25. mars kl 18:00: Årsmøte. Sted: Venskaben, Asker. Innkalling med årsmøtepapirer sendes ut i god tid i henhold til vedtektene. Etter årsmøtet foredraget ”Milorg i Asker og Bærum” v/ forfatter og lokalhistoriker Trygve Christensen. Milorg ble tidlig organisert i Asker og Bærum under distrikt 13. I møtet blir det foredratt om aktivitet, omfang og utfordringer for denne virksomheten.
25. april kl. 10:00: Båttur til Oscarsborg. Tema: ”Oscarsborg 80 år etter”. M/S ”Rigmor” er chartret for turen og vi letter anker kl 10:00 fra ”Rigmorbrygga” i Sandvika.. På Oscarsborg får vi omvisning på festningen inklusive torpedobatteriet samt foredrag på stedets forsvarsmuseum. Vi beregner retur til Sandvika ca. kl. 16:00 Max antall deltakere 50 personer Deltakerpris medlemmer: 700 kr *). Ikke medlemmer: 800 kr. Deltakerprisen inkluderer enkel lunsj på båten. Påmelding til: Marit Sørnæs, epost: mrsornas@gmail.com tlf. 916 49 996. Forhåndsbetaling merket ”Oscarsborg” til konto nr. 1627 07 25639 eller Vipps nr 12239 senest 18.04.2020.
10. mai kl 12:00: Medlemsmøte. Tema: ”Grini fangeleir - 75 år etter frigjøringen”. Fremmøte ved Grini museum. Vi får fagforedrag om Grini fangeleir, omvisning i museet og en musikal del med fremføring av Grinisanger. Fagforedrag/omvisning ved formidler Søren Aagaard Rasmussen og sanger ved Per Vollestad. Max antall deltakere 50 personer. Deltakerpris medlemmer: 200 kr *). Ikke medlemmer: 250 kr. Påmelding til: Marit Sørnæs, epost mrsornas@gmail.com tlf. 916 49 996. Forhåndsbetaling merket ”Grini” til konto nr. 1627 07 25639 eller Vipps nr. 12239 senest 3. mai 2020.
26. mai kl. 17:00: Vandring til hytta Kristi Rolighet mellom Godthåb og Dælivann. Rune Gerhardsen forteller om Kristi Rolighet, betydning for landet og familien Gerhardsen. Hytta er sentral i norsk etterkrigshistorie og var stedet både for rekreasjon og strategiske samtaler og politikkutforming i en krevende tid. Fremmøte kl. 17.00 ved parkeringsplassen ved Steinskogen gravlund.
6. juni kl. 09:00: Busstur. Temaer: ”Klokkestøping og marinehistorie”. Vi besøker Norges eneste klokkestøperi, Nauen klokkestøperi ved Tønsberg, som har produsert kirkeklokker og klokkespill i mer enn 175 år. Deretter går ferden til Marinemuseet i Horten og KNM Narvik, som nå er museumsskip. KNM Narvik deltok i den stående Atlanterhavs styrken i lengre tid enn noen annen norsk fregatt, og gjennomførte over 60 tokt til Nord Norge. Avgang kl. 09:00 ved Bjørnegård Skole eller 09:15 ved Sandvika bussterminal. Max antall deltakere 40 personer.
16. juni kl. 17:00: Medlemsmøte. Sted: Polhøgda, Fridtjof Nansens vei 17, Lysaker. Tema: ”Fridtjof Nansen og aktiviteten på Polhøgda” Stedet var hjemmet til den berømte polarfareren, vitenskapsmannen, diplomaten, humanisten og fredsprisvinneren Fridtjof Nansen. Siden 1958 har Polhøgda huset den uavhengige forskningsstiftelsen Fridtjof Nansens Institutt. (NB Det er begrenset parkeringsplass ved Polhøgda).
Program Sommer/Høsten 2019
13. juni kl. 17:00: Vi besøker VEAS-anlegget på Bjerkås som siden 1980-tallet har vært avgjørende for kloakkrensing og vannkvalitet rundt og i Oslofjorden. Over en strekning på 42 km fra Bryn i Oslo bringer tunnelen med seg kloakk fra hundretusener av mennesker til renseanlegget i Asker. Oppmøte hos VEAS på Bjerkåsholmen nær grensen mot Slemmestad.
15. juni: Bærums Verk-dagene. Vi deltar med stand, informasjon og boksalg.
21. august kl. 18:00: Vandring langs Lysakerelvas nedre del. Lysaker fortsetter sin radikale forandring og med områdets interessante historie ser vi det som viktig å oppsøke steder og historiene bak før det meste er bygget ned. Fremmøte ved Lysaker stasjon – elvesiden. Ca. 2 timer. Vandringsleder: Bjørn Frodahl
7. september kl. 13:00: Vandring husmannsplassene Tveiter. Vi vil denne dagen ha fokus på husmannsvesenet i Asker og spesielt husmannsplassene til Tveiter gård. Fremmøte ved Bryggerhuset på Tveiter gård. Veien inn er stengt med bom. Korteste vei er å gå fra parkeringsplassen ved bommen i Holtsmarksvei, og følge grusveien ca. 1,5 km derifra til Tveiter. Vandringsleder: Erling Bergsaker.
14. september kl. 13:00: En ny Fornebuvandring. Interessen for Fornebus nære historie er så stor at vi fortsetter med en ny vandring denne gang på øst- og sydsiden av halvøya. Fremmøte ved inngangen til Fornebu senteret. Oppmøte ved hovedinngangen til Fornebu S kjøpesenter (ved Snarøyveien og bussholdeplassen Fornebu Vest). 4 timer gratis parkering i kjøpesenteret. Vandringsleder: Kristian Rasmussen.
18. – 21. september: Sønderjylland og Nord-Tyskland byr på mer enn 1000 års dansk historie. Vi flyr til Billund hvor vi møter bussen vår og besøker: Nordens eldste by Ribe, Jellingesteinene, middelalderslottet Gottorp, historiske Danevirke og Hedeby, Dybbøl skanse hvor preusserne valset over danskene i 1864 og det mer rolige Christiansfeldt. Turen er fulltegnet.
8. oktober kl. 18:00: Omvisning i Villa Grande og Holocaustsenteret - krigstidens Gimle - i Huk Aveny 56 på Bygdøy. Ikke fellestransport. Parkeringsmuligheter.
Lørdag 19. oktober kl. 13:00: Vi besøker Arbeidermuseet og en typisk arbeiderbolig i Sagveien 28, Oslo. Besøkene inngår i en vandring i strøket rundt Beyerbrua, Hjula veveri og Hønselovisas hus. Ikke fellestransport. Ta trikk til Biermannsgate og gå 3-4 minutter: Trikk nr. 11 fra Stortorvet, nr. 12 fra Aker brygge, eller nr. 13 fra Bekkestua. Alternativt, ta buss til Alexander Kiellands plass og gå 5-6 minutter: Buss nr. 34 fra Jernbanetorget eller nr. 54 fra Nationaltheatret. Det er parkeringsmuligheter i Mølla Park, innkjøring fra Sannergata.
5. november kl. 18:00: Omvisning i Evje skolemuseum, Evjebakken 20, Gjettum. Evje er Bærums eldste skole fra 1865. Omvisningen ledes av Jorunn Guriby.
20. november kl. 18:00: "Den siste istiden", istrafikken i Asker på 18- og 1900-tallet. Foredrag ved Eyvind Bagle, Norsk Maritimt Museum. Møtet holdes i Holmen Sanitetsforenings lokaler, Nesbruveien 79, Nesbru.
10. desember kl. 19:00: Julemøte i Asker Museum. Museets bestyrer, Fredrikke Hegnar von Ubisch, forteller om juleskikkene i Tilla og Otto Valstads tid. Etter foredraget inntar vi en liten juletallerken. Entre kr. 200,- for medlemmer, kr. 300,- for ikke-medlemmer. Påmelding til Ole Disen på tlf. 915 70 979. Påmelding og forhåndsbetaling til konto 1627 07 25639 senest 5. desember.
Program Våren 2019
(samt noen av høstarrangementene)
08.01. Kl. 18:00: Båtbygging i Asker. Foredrag av Jon A. Aulie. Oslofjordmuseet i Vollen.
23.01. Kl. 18:00: Frelsesarmeen før og nå. Foredrag av Nils-Petter Enstad. Møtested Frelsesarmeen i Sandvika, Elias Smiths vei 20.
07.02. Kl. 17:00: Den første norske bok utkom for 500 år siden. Omvisning og orientering i Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gt. 110, Oslo. Frammøte ved hovedinngangen.
27.02. Kl. 18:00: Gjellestad, det nyoppdagede gravfeltet ved E6 nord for Halden. Foredrag av arkeolog Lars Gustavsen fra Norsk institutt for kulturminneforskning. Asker bibliotek (obs: tidspunkt har blitt endret fra utsendelsen i november).
07.03. Kl. 18:00: Foredrag av Yngve Hågensen bl.a. om hans ungdomstid på Vøyen guttehjem. Vinkelgården på Vøyen, Gl. Lommedalsvei 33. Påmelding til ole.disen@gmail.com eller 915 70 979.
20.03. Kl. 18:00: Årsmøte etterfulgt av foredrag om dialektene i Asker og Bærum ved Janne Bondi Johannessen. Bekkestua bibliotek.
06.04. Kl. 13:00: Vandring fra Asker kirke til Tanum langs gammel kongevei, Ringeriksvei og oldtidsvei. Frammøte Tanum kirke og busstransport til Asker. Turen vil ta 2-3 timer med rast og orienteringer.
27.04. kl. 09:00: Grensefestningene. Vi besøker tre viktige anlegg: Blaker skanse anlagt i 1682, Urskog Fort fra 1903 og Trøgstad Fort fra 1917 som også tjente som NIKE-batteri. Buss fra Bjørnegård skole kl. 0900, fra Sandvika stasjon kl. 0910. Retur ca kl. 18. Informasjon om pris og påmelding følger senere.
07.05. Kl. 17:00: Kalkhistorisk vårvandring på Brønnøya. Frammøte ved kabelferga. Parkering ved Søndre brygge eller i Søndre vei på Nesøya.
26.05: Museumsdag på Asker museum.
01.06. Kl. 13:00: Fornebu flyplass ble åpnet for 80 år siden. Mimrevandring fra Flytårnet, ca. 2 timer.
13.06. Kl. 17:00: Besøk i VEAS-anlegget på Bjerkås i Asker. VEAS feirer i år 35 år og vi markerer med et besøk på dette viktige anlegget for oss alle. Frammøte ved inngangen.
21.8. Kl. 17:00: Næringshistorisk vandring langs Lysakerelvas rundt nedre del. Frammøte Lysaker stasjon.
16.-20.09: Historisk tur gjennom Sønderjylland og Nord-Tyskland med utgangspunkt i Billund. Detaljert program blir kunngjort seinere.
PROGRAM Høsten 2018
21.08. Kl. 18:00: Vandring fra Tanum kirke til Ringi gård. Orientering om gårdens historie og virksomhet med kalkovn og saftpresseri.
25. – 26.08: Sandvika byfest. Vi deltar med egen stand med informasjon og gode tilbud fra Historielagets boklager.
08.09. kl. 09:00: Busstur til Halden ved 300-årsminnet for Karl 12s død. Vi besøker Fredriksten festning og Fredrikshald teater. Lunsj. Pris medlemmer kr. 500,-ikke-medlemmer kr. 600,-, inkludert lunsj. Start fra Bjørnegård skole kl. 0900, fra Sandvika stasjon kl. 0905. Hjemkomst ca. kl. 16-17. Påmelding til post@abhistorielag.no eller Bård Mostveit tlf 915 70 979.
16.09: Høsttakkefest Asker museum. Vi deltar med egen stand med informasjon og gode tilbud fra Historielagets boklager.
27.09. Kl. 17:00: Vandring langs Drengsrud kultursti. Fremmøte Drengsrud skole. Varighet ca. to timer.
06.10. KL. 13:00: Vi vandrer og orienterer om gravhaugene ved Asker kirke. Fremmøte ved kirken.
25.10. Kl. 19:00: Kvinnekuppet i Asker. Foredrag av Kari Bjerke Anderssen. Møtested bestemmes senere.
13.11. Kl. 19:00: Bondetogene i 1818. Dramatikken da 300 bønder ble arrestert i Lommedalen. Foredrag av Serina Finstad Johansson. Møtested Vinkelgården, Wøyen Gård, Vøyenenga.
10.12. KL. 19:00: Julemøte med bevertning på Asker Museum. Per Vollestad underholder med oppbyggelige sanger og gode råd! Norske reklamesanger før 1940. Entre kr. 200,- for medlemmer, kr. 300,- for ikke-medlemmer. Påmelding til post@abhistorielag.no eller 915 70 979.
Program Våren 2018
10.01. Kl. 18:00: Kunsten i Asker rådhus. Omvisning. Fremmøte ved hovedinngangen.
23.01. Kl. 18:00: Kunsten i Bærum rådhus. Omvisning. Fremmøte i borggården, Bærum Rådhus.
14.02. Kl. 18:00: Familien Blumenau og besøk i Jødisk museum, Calmeyersgt 15b, Oslo. I tillegg til omvisning vil Øystein Løvseth fortelle om familien Blumenau som flyktet fra forfølgelse til midlertidig trygghet på Stabekk. Foredraget ledsages av unike bilder fra deres tid i Tyskland før flukten til Norge. Fremmøte i museet. Inngangsbillett kr. 50.
03.03. kl. 09:30: Forsvarets flysamling på Gardermoen. (NB Bemerk datoen) Busstur til samlingen som huser Luftforsvarets flytyper etter 1940, samt et par av tyskernes fly fra krigen i Norge. Fremmøte kl. 09:30 Asker stasjon, 09:45 Bjørnegård skole eller 09:50 Sandvika stasjon. Retur innen kl. 15:00. Pris medlemmer: kr. 350,- - ikkemedlemmer kr. 425,- Forhåndspåmelding.
21.03. Kl. 18:00: Historielagets årsmøte. Venskaben, Asker sentrum. Etter årsmøtet: «Ingen fremtid uten fortid». Foredrag av Askers kommuneplansjef Tor Arne Midtbø om balansen mellom vekst og vern i våre tettbebyggede områder.
04.04. Kl. 18:00: Vandring langs Drengsrud kultursti. Fremmøte Drengsrud skole. Varighet ca. 2 timer.
23.04. Kl. 18:00: Vandring over Jongsåsen langs kongevei, kalksjakter, rettersted og kalkovn. Fremmøte ved den nordligste hovedinngangen til Sandvika Storsenter i Claude Monets allé. Varighet ca. 2 timer.
27.05: Museumsdag Asker museum. Vi deltar med egen stand med informasjon og godbiter fra Historielagets boklager.
02.06. kl. 09:00: Gravhaugene ved Borre og Midgard historiske senter i Vestfold. Busstur. Pris medlemmer kr. 500,- - ikkemedlemmer kr. 600,- inkl. lunsj. Fremmøte kl. 09:00 Bjørnegård skole, 09:10 Sandvika stasjon eller kl. 09:20 Asker stasjon. Retur senest kl. 18:00. Forhåndspåmelding.
05.06. Kl. 18:00: Løvenskiolds Bærums Verk. Carl Otto Løvenskiold leder en personlig vandring gjennom verksområdet fra den gamle hovedbygningen og opp til hovedgården – på folkemunne kalt «Slottet» - hvor Løvenskiold byr på en lett servering. Fremmøtested: Hovedbygningen i Verksgata. Forhåndspåmelding.
Program høsten 2017
22.08. kl. 18:00: Landøya rundt. Randi Gunderson Malm leder en vandring fra Landøybrua ved Plantasjen på Landøya bort til Nesbukta, over Bloksberg, ned til Hestesund og tilbake til "Heftye bro" som den en gang het, - Landøybrua. Underveis snakker vi om forfattere, båtbyggere, iseksportører, strandsittere, feriefolk, fiskere og isprinsesser.
26.08: Sandvika Byfest. Møt oss på standen vår i Sandvika Sentrum.
06.09. kl. 18:00: «Hvalstrand bad og funkis; i sin samtid og nåtid». Kunsthistoriker Bjørn Vidar Johansen holder et foredrag om funkisstilen og Hvalstrand bad, mens Rune Eilifsen, eiendomsforvalter for kulturhistoriske bygg i Asker kommune, vil fortelle om det omfattende restaureringsarbeidet som er utført ved Hvalstrand bad de senere årene ved en omvisning i anlegget. Fremmøte på Hvalstrand Bad. Påmelding til: post@abhistorielag.no.
17.09: Høsttakkefest på Asker Museum. Vi deltar på denne tradisjonelle høsttakkefesten på museets hyggelige område. Spennende og interessante opplevelser for store og små.
21.–26.09: Medlemstur til Skottland og det nordlige England med Temareiser Fredrikstad og tidligere utenrikskorrespondent Gunnar Høidahl som faglig reiseleder. På programmet står selvfølgelig Edinburgh by pluss fire dagsutflukter, som bl.a. inkluderer Glasgow, Loch Lomond og Hadrians mur. Her blir det mye interessant historie, kunst, kultur og natur å oppleve! Turen er fullbooket.
13.10. kl. 19:00: «Leif Tronstad, Sandvikagutt og internasjonalist”, foredrag ved sønnen Leif Tronstad jr. på Løkke i Sandvika. (Røde Korshuset), Elias Smiths vei 1. Vi markerer samtidig at Historielaget ble stiftet nettopp her på Løkke for nøyaktig 65 år siden.
05.11. kl. 13:00: Tanum Kirke. «Reformasjonen i Asker og Bærum» foredrag ved Jan Schumacher om hvilke konkrete forandringer den nye tid medførte.
19.11. kl. 14:30: Omvisning og orgelkonsert i Haslum Kirke. Vi markerer reformasjonen i Bærums andre middelalderkirke.
13.12. kl. 19:00: Julemøte med bevertning i Asker Museum. Foredrag ved kunsthistoriker Caroline Serck-Hanssen «Julemotivet i ikonkunsten». Entre kr. 200,-. Påmelding til post@abhistorielag.no.
Program Våren 2017
14.02. kl. 19:00: Vi følger opp temaet Krigsminner: «Okkupasjonsmaktens byggevirksomhet i Stor-Oslo 1940-45. Fra Hitlers Berlin til Heggedal Bruk». Vi får besøk av Janne Wilberg, byantikvaren i Oslo, som sitter inne med betydelig kunnskap om emnet. Møtested: Heggedal Hovedgård, Heggedalsbakken 23, 1389 Heggedal. Da plassen er begrenset må vi be om påmelding til post@abhistorielag.no senest 10.02.
30.03. kl. 19:00: Årsmøte på Bekkestua Bibliotek. Etter årsmøtet blir det lokalhistorisk foredrag ved Stein Stugu: «Bekkestua – fra husmannsplass til «mini-Manhattan» (som det nå heter på folkemunne!).
25.04. Kl. 18:00: Kveldstur over Løkkeåsen i Sandvika. Vi starter ved gamle Løkke i Sandvika og vandrer gjennom Skytterdalen, langs gjenåpnede Solbergbekken, forbi mystiske tunneler, over Løkkeåsen med flott utsikt, forbi Bærums gamle kommunehus og politistasjon og tilbake til Løkke. En vandring med mye spennende lokalhistorie.
09.05. kl. 18:00: Samvirkemuseet på Gjettum. Museet er den opprinnelige butikken til Arne Forbruksforening i Arna utenfor Bergen. I 1980 ble den gjenreist på Gjettum i Bærum. Museet byr på mye spennende butikkhistorie. Her kan du se hvordan en samvirkebutikk – ja, gjerne en landhandel - så ut på slutten av 1800-tallet. Omvisning av museumsansvarlig Erik Rød. Kaffe og wienerbrød serveres. Adresse: Dr. Høsts vei 41. Kjør inn fra Brynsveien ved Bunnpris. Følg Dr. Høsts vei til skilt med DPS på høyre side og stikkveien videre som ender ved Samvirkemuseet. Gode parkeringsmuligheter. Da museet maksimalt kan ta 40 besøkende, er det nødvendig med påmelding til post@abhistorielag.no innen 03.05.
25.05. kl. 12:00-16:00: Museumsdag, Asker Museum. Møt oss på vår stand.
06.06. kl. 19:00: Vi besøker «Smuglerutstillingen» på Oslofjordmuseet i Vollen. Etter en omvisning i utstillingen blir det foredrag av Gunnar Kagge, forfatteren av boken «Forbudstiden». Ingen forhåndspåmelding. Møtet arrangeres i samarbeid med Vollen Historielag.
21. – 26.09: Medlemstur til Skottland og det nordlige England med Temareiser Fredrikstad og tidligere utenrikskorrespondent Gunnar Høidahl som faglig reiseleder. På programmet står selvfølgelig Edinburgh by pluss dagsutflukter, som bl.a. inkluderer Glasgow, Loch Lomond og Hadrians mur. Her blir det mye interessant historie, kunst, kultur og natur å oppleve!
Program Høsten 2016
23.08. kl. 17:00: Tanum kirkevei. Vi vandrer den gamle kirkeveien fra Tanum kirke til Skui. Underveis orientering om områdets historie og mange kulturminner. Turleder Ole H.P. Disen. Fremmøte Tanum kirke. Returtransport fra Skui tilbake til Tanum kirke.
26.-27.08: Møt oss på Historielagets stand på Sandvika Byfest.
17.09. kl. 09:00: Tur til Elingaard Herregård i Onsøy og Gamlebyen i Fredrikstad. Omvisning på herregården før vi reiser til Gamlebyen i Fredrikstad, Norges best bevarte festningsby. Der spiser vi lunsj på Cafe Magenta før omvisningen. Guiden vil også fortelle om Isegran, bl.a. kjent fra NRKs TV-serie «Anno1721» sist vinter. Fremmøte Bjørnegård skole. Turen varer til ca. kl. 18:00. Turleder: Bård Mostveit. Pris kr. 500,- for medlemmer, kr. 600,- for ikkemedlemmer. Bindende påmelding innen 10.09. til e-post bmostvei@online.no eller tlf. 9369 7762.
18.09: Asker Museums Høsttakkefest. Vi deltar med egen stand på høsttakkefesten.
17.10. kl. 18:00: Krigsminner. Fornebu, Grini, bunkerne på Skaugum, dekkhyttene i marka er kjent av mange. Men i Asker og Bærum er det også en rekke mindre kjente krigsminner. Vi inviterer til et møte hvor vi presenterer noen av dem, og med et forslag om en registreringsordning. Korte innlegg av forfatteren Trygve Christensen, leder av Fornebu Historisk Museum, Kristian Rasmussen og Historielagets leder Bjørn Frodahl. Møtested Restaurant Odonata, (ved det gamle flytårnet på Fornebu), adresse Forneburingen 1.
16.11. kl. 18:00: Historien om Nesøygodset som på 1600-tallet omfattet et femtitalls gårder i Asker og Bærum. Foredragsholder kulturhistoriker Elisabeth Høvås. Møtet holdes på Kjørbo gård i Sandvika. I tillegg til foredraget vises en kort film om HC Andersens besøk på Kjørbo.
9.12. kl. 18:00: Julemøte med bevertning og omvisning i Asker Museums utstilling som blant annet viser "Skaporgelet som kom ut av magasinet". Mindor Hesthaug har gjort det Otto Valstad ikke klarte å få til. Hesthaug har restaurert orgelet slik at det atter gir godlyd fra seg, og han vil fortelle nok en spennende historie om en av museets gjenstander. Det viser seg blant annet at skaporgelet har en fortid på Asker Seminar.