Boktipset Mars 2025: Årbok 2024

For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et veldig godt sted å begynne. Her får du beretninger fra både nyere historie og dypdykk i den eldre.

Årbok 2024

Skrift nr. 64 – 2024


Redaktør: Svein Ola Hope

Utgitt av Asker og Bærum Historielag (2024)

Innbundet.


Fra årboka for 2024 er det flere artikler som kan være verd å nevne. Spesielt kan det være interessant å se nærmere på historien om Granhaug offentlige skole (1919-1967), som Ragnhild Tangen har bidratt med. Ikke minst fordi det er ny informasjon for ganske sikkert mange.

"De var uten skyld…" innleder hun historien med. Det var barn født med hareskår – åpen gane – som hadde utseende mot seg. Begrepet «mobbing» var ikke oppfunnet den gangen. Monstere ble de kalt. Mange nådde aldri skolealder, for de hadde store problemer med å ta til seg næring som spedbarn. For de som nådde skolealder, gjaldt Landskoleloven av 1827: Alle barn over sju år skulle ha skolerett og skoleplikt. Og ikke lenge etter at spørsmålet om en skole for talehemmede ble tatt opp i Stortinget i 1919, ble Granhaug skole ved Lysaker etablert.

Unni Kurseths fortelling om Harriet Backers tid i Sandvika, er også interessant lesing. For mye tyder på at Harriet Backer likte de mange motiver hun fant i Sandvika. Kanskje spesielt likte hun seg i Tanum kirke, der hun fanget stemninger og lyset med sine malerier fra kirken. På den ene siden fanger hun lyset og stemninger i sine malerier fra denne tiden. På den andre siden skriver hun til sin venn Arne Garborg at hun «…blir nokså træt af at sidde i Fattigstuer». Dessuten ser hun «…så megen Ondskap og Styghed» i Sandvika. Uansett har vi i dag en rekke malerier av Harriet Backer fra denne tiden.


Mange fra Asker og Bærum har nok hørt om «potetpresten» Jacob Neumann fra Asker. I denne årboken kan du finne artikkelen til Anders Bergem der han forteller om Jacob Neumann. Og ikke bare det, men han får med det aller meste av det som er verd å fortelle om denne mannen. For Jacob Neumann var svært så mangfoldig: Han kjempet en kamp mot kopper, ga ut

landbrukstidsskrift, stiftet sparebank og skrev håndbok for lærere.
La oss også nevne den boken/heftet Asker og Bærum Historielag har gitt ut om Jacob Neumanns dagbok. Da han møtte som 4. representant fra Akershus amt til det overordentlige Storting i 1814, og da han som deputasjonsmedlem reiste til Stockholm i 1814 for å legg fram det norske grunnlovsforslaget for kong Carl Johan.

Bokliste/Bestillingsskjema
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 194
11. april 2025
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 1940-1945 satte mange spor. Interessen var så stor om denne vandringen at det ble mer enn en FULLTEGNET tur (det var nødvendig å dele gruppen i to)!
Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nord
1. mars 2025
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718.
Flere innlegg