Blog Layout

Sandungenregistreringer 2024

Kulturhistorisk museum og Akershus fylkeskommune inviterer Historielaget til å bidra!

Har du lyst til å være med på å fylle ut hvite områder på kartet over Sandungen og skrive om Vestmarkas historie?

Høsten 2020 ble det gjort et spennende arkeologisk funn ved Sandungen i Asker. Funnet er unikt og det interessante er at det er funnet i et område som er helt uten registrerte kulturminner fra samme tid. Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo (KHM) og Akershus fylkeskommune (AFK) ønsker derfor å få bedre oversikt over historien i denne delen av Asker.


Ikke første gangen

Historielaget har ved tidligere anledninger samarbeidet med Kulturhistorisk museum, den gang Oldsakssamlingen, blant annet med uttak av prøver til pollenanalyse på Breimåsan på 90-tallet. Analysene ble gjennomført av Helge Irgens Høegh som også har gjennomført pollenanalyser på Gupu og Solli. Alle analysene viser at det har vært jordbruksaktivitet i Vestmarka i førhistorisk tid. Dette står i motsetning til den historiske oppfattelsen av området som kolonisert etter reformasjonen.

I forbindelse med tidligere funn i Vestmarka (pollenanalyser Beimåsan, Gupu og Solli) kan det være grunn til å tro at det fantes gårder og aktivitet flere steder i Vestmarka enn de vi ser i dag. Vi har bare ikke funnet dem.

Sandungeregistreringer 2024

I forbindelse de siste funn i Vestmarka ønsker nå Historielaget, sammen med Kulturhistorisk museum (KHM) og Akershus fylkeskommune (AFK), å gjennomføre overflate-registreringer ved Store Sandungen. Det er med andre ord ikke meningen at det skal graves noe i denne fasen, bare registreringer ved hjelp av det du ser.

Tanken er at interesserte medlemmer bidrar med registreringer av kulturminner i dette området. KHM og AFK vil stå for opplæring og oppfølging av registreringene/deltakerne. Etter oppstartfasen er planen at deltakerne, alene eller sammen med andre deltakere, registrerer det de måtte finne av kulturminner i området.

Historielagsmedlemmer på kurs

Denne uken var rundt 20 medlemmer av Historielaget på opplæring i Vestmarka for å bli "amatør-arkeologer". Fire profesjonelle arkeologer fra Akershus fylkeskommune stilte som lærere for Historielaget. I skogen rundt Solli fikk vi se både kullgroper, en kølabonn, rydningsrøyser og kanskje en gravrøys.


Det er allerede mange medlemmer som har meldt sin interesse. Dersom det er flere, kan du ta kontakt med Steinar Kristensen på

post@abhistorielag.no

Vi har plass til flere!

  • I området rundt dagens Solli gård har det blitt dyrket i kanskje to tusen år. Her ligger kulturminnene tett.
  • En takk til de arkeologiske
  • Fra Vindkovan kan vi se opp til Skaugumsåsen og Djupedalsåsen.
    21. januar 2025
    I følge Riksantikvaren har vi hele fire bygdeborger i Asker. Hva var de? Hvorfor ble de bygget? Når ble de bygget? Mye av dette kan du få vite på Asker Museum torsdag 13. februar kl. 18.
    8. januar 2025
    Vi fikk lære litt om primstavens merkedager rundt jul (og hekser, vetter, trollkjerringer og skrømt)!
    1. januar 2025
    Lite gjenstår av det som i 20-årsperioden 1870-1890 var Bærums største bedrift med rundt 300 ansatte. Produksjonslokalene mellom Hundsund og Bruksveien er borte og erstattet av boliger, bare kontorbygningen står fortsatt igjen, nå omgjort til privatbolig. Det var Valentin Fürst som startet det hele i 1870. Han satset stort. Tømmeret kom med jernbane til Østbanen, derfra ført med egen slepebåt til Pelvika på Snarøyas østside, derfra på egen trallebane til bruket i Hundsund, hvor to dampmaskiner sørget for sagingen. Ferdig trelast ble lagret på stedet og etter hvert hentet av skip som kom seg inn gjennom Snarøysundet. De ble ropt inn gjennom sundet, derav navnet Ropernveien, som en av veiene i området heter. På Kølabrygga nederst i Bruksveien står fortsatt en solid forhalings- og fortøyningsring nedmurt i fjellet som et solid kulturminne. Det ble dårlige tider og etterspørselen etter byggematerialer gikk tilbake. I 1907 ble bruket lagt ned, etter nesten 40 års drift. Tekst: Ole H.P. Disen Foto: Ole H.P. Disen og Kilde: Artikkel av Freddy Nilsen i Asker og Bærums Budstikke 22.2.2002.
    For de som er veldig lokalhistorisk interessert, så er det alltid noen gode perler av noen artikler
    31. desember 2024
    For de som er veldig lokalhistorisk interessert, så er det alltid noen gode perler av noen artikler å finne i disse årbøkene. Årbok 2022 er intet unntak. Det er vanskelig å plukke ut noen få av temaene. Det er så mye spennende å finne!
    6. januar er
    11. desember 2024
    6. januar er "Helligtrekongersdagen" og en uke før "Tjuendedags-Knut feier jula ut". Dette og mye mer får vi høre om når Søstrene (Anne Storrusten og Ragnhild Gjerstad) tar oss gjennom gamle tradisjoner og hva som var viktig å passe på ved juletider.
    Torsdag 6. februar kl. 17:00: Samisk utvandring til USA og Canada. Nordmenn fra hele landet utvandre
    Av Carl-Erik Christoffersen 11. desember 2024
    Torsdag 6. februar kl. 17:00: Mange forbinder samer først og fremst med nordområdene og utkanten av Skandinavia, selv om dagens samiske befolkning i stor grad bor i de store byene. Men samer var å finne i store byer også langt tidligere, i ulike roller og mer eller mindre frivillig. Dette foredraget tar utgangspunkt i historiske beskrivelser av samer i Bergen, Stockholm og Paris i tidlig nytid.
    Flere innlegg
    Share by: