Månedens kulturminne januar 2025: Snarøen Brug
Bærums største bedrift!

Lite gjenstår av det som i 20-årsperioden 1870-1890 var Bærums største bedrift med rundt 300 ansatte. Produksjonslokalene mellom Hundsund og Bruksveien er borte og erstattet av boliger, bare kontorbygningen står fortsatt igjen, nå omgjort til privatbolig.
Det var Valentin Fürst som startet det hele i 1870. Han satset stort. Tømmeret kom med jernbane til Østbanen, derfra ført med egen slepebåt til Pelvika på Snarøyas østside, derfra på egen trallebane til bruket i Hundsund, hvor to dampmaskiner sørget for sagingen. Ferdig trelast ble lagret på stedet og etter hvert hentet av skip som kom seg inn gjennom Snarøysundet. De ble ropt inn gjennom sundet, derav navnet Ropernveien, som en av veiene i området heter. På Kølabrygga nederst i Bruksveien står fortsatt en solid forhalings- og fortøyningsring nedmurt i fjellet som et solid kulturminne.
Det ble dårlige tider og etterspørselen etter byggematerialer gikk tilbake. I 1907 ble bruket lagt ned, etter nesten 40 års drift.
Tekst: Ole H.P. Disen
Foto: Ole H.P. Disen og
Kilde: Artikkel av Freddy Nilsen i Asker og Bærums Budstikke 22.2.2002.

Denne gangen har vi lyst å trekke fram hele to bøker! Bøkene henger sammen og vil være et funn for dem som ønsker å finne litt mer ut om den lokalhistoriske utviklingen i Asker og Bærum fram til dagens hovedveier gjennom vårt område. Bøkene henger sammen på den måten at den første tar for seg hovedveiene i både Asker og Bærum, mens bok nummer to vil gi inngående kunnskap om Kongeveiene gjennom Bærum.

"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.

For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse.
En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum
- Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.