Oslo i april 1940

Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 1940-1945 satte mange spor. Interessen var så stor for denne vandringen at det ble mer enn en Fulltegnet tur (det var nødvendig å dele gruppen i to)!

Da Norge ble invadert, jobbet Gunnar Sønsteby som revisorassistent. Han meldte seg til tjeneste 22 år gammel,  og fulgte de norske styrkene opp i Østre Gausdal. Han ble Norges  mest dekorerte  borger (Foto: Vidar Ekstrøm).

Sammen med den kunnskapsrike Osloguiden Jane Ennis, vandret Historielaget i okkupasjonshistorien og ble kjent med både synlig og ikke synlige spor etter krigen. I dagens Oslo er det ikke mange synlige spor etter Hitler-Tysklands okkupasjon. Men om det ikke er mange synlige spor, er det mange historiske spor, og vi ble gjennom vandringen kjent med noen av dem.


Oslo handelsgymnasium

Vi møttes utenfor Oslo Handelsgymnasium i Parkveien 65. I 1941 ble den nye skolen rekvirert av tyskerne. Klasserommene ble delt opp til kontorer. Auditoriet ble brukt som standrett. Det sies at flere landspatrioter fikk sin dødsdom der.

I den første tiden ble den brukt som hovedkvarter for Nikolaus von Falkenhorst, tyskernes øverstkommanderende i Norge. På slutten av krigen inntok “Der Reichskommissar” Treboven og tysk SS “Der höhere SS – und Polizeiführer” med Rediess i spissen lokalene.

En bunker ble bygd under gårdsplassen med inngang fra kjelleren og fra Parkveien. Et «Luftschutzraum». Bunkeren var kommandosentral gjennom hele krigen.


KNA-hotellet

I hotellet (det tidligere KNA-hotellet) på den andre siden av gaten, residerte mange av okkupasjonsmaktens ledende personer. Vi ble kjent med dem og andre personer som oppholdt seg i disse sentrale bygningene.


Ruseløkka skole

Ikke langt fra Oslo Handelsgymnasium finner vi Ruseløkka skole. Store deler av skolen hadde under okkupasjonen preg av å være en tysk festning. Den tyske okkupasjonsmakta i 1940 tok den i bruk som hovedkvarter for de militære styrkene. Her holdt Wehrmachts overkommando til, her var det flere kaserner (Kaserne Ostpreussen), bunkere og tilfluktsrom.


Victoria Terrasse

Fra Parkveien vandret vi langs Henrik Ibsens gate, gjorde et holdt ved Henrik Ibsens Arbiens gate, før vi stoppet på 7. juni-plassen, foran Victoria Terrasse.

Oslo Handelsgymnasium var Wehrmachts hovedkvarter under krigen (Foto: Steinar Kristensen).
Under Oslo Handelsgymnasium lå en godt sikret bunker (Foto: Vidar Ekstrøm)
På det tidligere KNA-hotellet (i bakgrunnen) bodde mange av de tyske øverste militære sjefer under krigen (Foto:     )
Her står vi foran Victoria Terrasse - Gestapos hovedkvarter under okkupasjonen (Foto:      )

Dette var hovedkvarteret for Sipo i Norge, men var blant folk flest kjent som hovedkvarteret til Gestapo, som var en av Sipos avdelinger. I februar 1945 ble Sipo omorganisert. Heinrich Fehlis flyttet til Festung Furulund på Furulund i Oslo, mens Siegfried Fehmer ble kommandant for Sipo i Oslo. Fehmer beholdt kontorene på Victoria Terrasse.


Vi ble kjent med området og dets historie både før, under og etter krigen. Deretter krysset vi over gaten og inn i Slottsparken. Fra Slottsbakken og ned til Stortinget vandret vi i mange av krigens spor.

Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nord
1. mars 2025
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718.
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et vel
28. februar 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et veldig godt sted å begynne. Her får du beretninger fra både nyere historie og dypdykk i den eldre. Fra årboka for 2024 er det flere artikler som kan være verd å nevne.
Flere innlegg