Boktipset mai 2025 - Langs Kongevei og gammel Drammensvei i Asker og Bærum

Denne gangen har vi lyst å trekke fram hele to bøker! Bøkene henger sammen og vil være et funn for dem som ønsker å finne litt mer ut om den lokalhistoriske utviklingen i Asker og Bærum fram til dagens hovedveier gjennom vårt område.


Langs Kongevei og gammel Drammensvei i Asker og Bærum

Forfattere: Finn Lønnå og Karl Nilsen

Utgitt av Asker og Bærum Historielag (1986)

Innbundet.


Ridesti, Kongevei og Motorvei (Bærum)

Forfatter: Jacob Jacobsen

Utgitt av Asker og Bærum Historielag (1998)


Langs Kongevei og gammel Drammensvei i Asker og Bærum

Gjennom Asker gikk landets første Kongevei fra Delebekken på Lierskogen til Slæben – dagens Slependen (og ikke omvendt). For Kongeveien begynte på Kongsberg! Ved Slependen gikk den inn i Bærum. Ved dagens Slependen stasjon gikk veien opp Jongsåsveien og videre mot Sandvika. Men så kom jernbanen og tilslutt med dobbeltspor, og derved ble veitraséen brutt.
Denne boken tar systematisk for seg de ulike områdene som den første veien i Norge gikk gjennom, fra Lysaker til grensen mot Lierskogen. På den «Drammenske Konge- og Postvey» kjørte blant annet diligencene regelmessig mellom Bragernes og Kristiania på initiativ fra forretningsmannen Lyche på Bragernes og Knud Asker på Asker-gårdene.


Ridesti, Kongevei og Motorvei (Bærum)

Boken Ridesti, Kongevei og Motorvei forteller om utviklingen av hele to viktige kommunikasjonsårer gjennom Bærum. Vi har den aller første Kongevei fra Kongsberg, men også Den Ringerikske Kongevei over Krokskogen. I tillegg til det tar den for seg de aller første tilløp til ferdselsårer – både nordover, sørover og vestover. Hvor fantes de første hulveier? For oss som er spesielt opptatt av dette temaet er de mange kartene over veitraséene spennende å se på.
Tekst hentet fra Oslo-biskopen Jens Nielsøns dagbøker fra hans bispevisitaser (på siste halvdel av 1500-tallet) er interessant lesing. Oslo-bispen var svært detaljert i sine reisebeskrivelser, så her er det mye å hente.
Beskrivelsen av Ringeriksveiene til Peder Anker er også interessant. Selv om denne boka forholder seg ganske strengt avgrenset til Bærum, leser vi at Ringeriksveien over Tanum egentlig starter i Asker. Og skal vi være like detaljerte som forfatteren har vært ellers, begynte Ringeriksveien på tunet på Hvalstad gård. Herfra følger den Skustadgata forbi Åstad gård opp til Tanum kirke.


Begge bøkene inneholder det som i dag kan karakteriseres som historiske fotografier. Spesielt fordi flere av bildene har motiver som i dag enten er borte eller er vanskelige å finne igjen.

Dessuten finner vi i begge bøker en rekke interessante kart, ofte på detaljnivå, som gjør det lett å finne traséene.

Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 194
11. april 2025
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 1940-1945 satte mange spor. Interessen var så stor om denne vandringen at det ble mer enn en FULLTEGNET tur (det var nødvendig å dele gruppen i to)!
Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nord
1. mars 2025
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718.
Flere innlegg