Blog Layout

2024 Lørdag 7. september: Vandring langs Saltveien

Vil du være med på vandring langs Saltveien i Vestmarka?

Lørdag 7. september kl. 11:00 blir det vandring langs Saltveien i Asker.

Som en oppfølging av foredraget 5. september arrangerer historielaget en vandring langs en del av den gamle Saltveien gjennom Vestmarka. Vi går langs denne historiske leden enten til Furuholmen (ca. 4,3 km) hvor det er kafé - evt. videre til Persbånn (ca. 1 km) - og tilbake.


Hva var Saltveien?

Ingen vet når de begynte å utvinne salt fra Oslofjorden. Vi vet at før kjøleskapenes tid, var det behov for salt for å konservere mat. Dessuten er salt nødvendig for kroppen. Første gang salt fra Asker

Nede på Syverstadstranda lå en av Askerlandets mange saltbuer. Saltet herfra ble slept opp den gamle oldtidsveien forbi Syverstad gård.
Saltveien går tvers gjennom gården til Gupu-bonde Vegard Pekeli.

ble dokumentert er på 1300-tallet. Da har vi en oversikt over "landskyld" (skatter) for produksjon av salt på en rekke gårder. Det er grunn til å tro at virksomheten begynte før det. Saltet ble gjerne byttet mot jern oppe i Hallingdal eller i Valdres. Saltveien er den leden de fulgte for å komme dit med saltet.


Terrenget vi skal gå i har noen oppoverbakker, men vanlige gode stier. Husk gode sko/støvler og kle deg etter været. Ta med noe godt i sekken spesielt for de som vil gå videre til Persbånn der vi raster ute. Litt historie om Saltveien får vi underveis.

Oppmøte er ved Sem utfartsparkering kl. 11:00 og turen ledes av Martin Nickelsen.


Deltakelse er gratis.

Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nord
1. mars 2025
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718.
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et vel
28. februar 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et veldig godt sted å begynne. Her får du beretninger fra både nyere historie og dypdykk i den eldre. Fra årboka for 2024 er det flere artikler som kan være verd å nevne.
Flere innlegg
Share by: