Blog Layout

Romanifolket/taternes kulturminner i Asker og Bærum?

Nå kan du bidra med informasjon

Romanifolket/ tatere har røtter i Norge fra 1500-tallet, og deres kultur har satt spor i Norge og Europa for øvrig. Samtidig har romanifolkets historie i Norge vært lite dokumentert og ikke en del av den store nasjonale fortellingen. De siste tiårene har romanifolkets historie fått større oppmerksomhet. I 1999 fikk romanifolket status som en av Norges fem nasjonale minoriteter.

Fylkeskommunen og Riksantikvaren

Fylkeskommunen ønsker nå å hente inn kunnskap om romanifolkets/taternes kulturminner i Akershus. Kan du som bor i Asker og Bærum hjelpe med opplysninger fra vårt lokalområde?

Fylkeskommunen ønsker en oversikt over romanifolk/tateres reiseruter, boplasser, liggesteder, møtepunkter eller hus i Akershus og vil derfor gå bredt ut i sosiale medier for å hente inn denne kunnskapen. Innsamlingen er et ledd i Riksantikvarens nasjonale målsetting om å bevare minoriteters kulturminner og kulturmiljø.

Du kan lese mer om dette her: Romanifolkets /taternes kulturminner - Riksantikvaren

-Vårt mål er å finne flere steder hvor de reisende har hatt opphold, skriver Anette Nymann Lindhom i Akershus Fylkeskommune. Særlig betydningsfulle og godt bevarte kulturminner vil vurderes for fredning etter kulturminneloven eller foreslått for bevaring på andre måter.

Eksempler på kulturminner knyttet til Romanifolk/tatere som Fylkeskommunen ønsker opplysninger om er:

  • Liggesletter, boplasser og vinterboliger
  • Overnattingssteder på skysstasjoner og på gårder
  • Kulturminner med tilknytning til reise med bil, hest og vogn, fartøy.
  • Kulturminner med tilknytning til næring, som smier, markedsplasser, blikk og kobberarbeid og handel
  • Kulturminner som kan knyttes til grensekryssende virksomhet.
  • Kulturminner knyttet til Norsk misjon for hjemløses arbeid
  • Minnesmerker mv.
  • Bygninger/institusjoner, som f.eks. tidligere barnehjem
  • Stedsnavn

Så spørsmålet er om vi har noe vi kan bidra med i vårt område?

Ta kontakt!

Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nord
1. mars 2025
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718.
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et vel
28. februar 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et veldig godt sted å begynne. Her får du beretninger fra både nyere historie og dypdykk i den eldre. Fra årboka for 2024 er det flere artikler som kan være verd å nevne.
Flere innlegg
Share by: