Onsdag 9. april: En vandring i krigens spor i Oslo - FULLTEGNET

En vandring i krigens spor i Oslo - FULLTEGNET

Onsdag 9. april kl. 17:00 blir det en vandring i krigens spor i Oslo.

Nazi-Tysklands okkupasjon av Norge 1940 – 1945 satte mange spor. Sammen med den kunnskapsrike Osloguiden Jane Ennis, vil vi vandre i okkupasjonshistorien og bli kjent med både synlig og ikke synlige spor etter krigen.

I dagens Oslo er det ikke mange synlige spor etter Hitler-Tysklands okkupasjon fra april 1940 til mai 1945. Men om det ikke er mange synlige spor, er det mange historiske spor og vi vil i vandringen bli kjent med noen av dem. Vi møtes utenfor Oslo Handelsgymnasium i Parkveien 65. Våren 1940 stod den nye skolebygningen ferdig og den tyske krigsmakten – Wehrmacht – etablerte sitt hovedkvarter der. Den tyske hærens domstol, Heerengericht, fikk også plass i bygningen. Mot slutten av krigen flyttet Wehrmacht ut og den tyske Reichskommisar inn. I hotellet på den andre siden av gaten residerte mange av okkupasjonsmaktens ledende personer. Vi vil bli kjent med dem og andre personer som oppholdt seg i disse sentrale bygningene.

Fra Parkveien vandrer vi langs Henrik Ibsens gate, gjør et holdt i Arbiens gate, før vi stopper på 7. juniplassen, foran Victoria Terrasse. Allerede i mai 1940 etablerte tyskernes sikkerhetstjeneste og sikkerhetspoliti seg i det som under krigen var byens mest beryktede sted. Vi vil bli kjent med området og dets historie både før, under og etter krigen. Vi vil så krysse over gaten og inn i Slottsparken. Fra Slottsbakken og ned til Stortinget vil vi vandre i mange krigens spor, for så å sette kursen mot Fridtjof Nansens plass, Rådhuset og Rådhusplassen. Underveis blir det mange referanser til krigens spor. Fra Synken på Rådhusplassen fortsetter vi til Akershus Festning og retterstedet hvor 42 nordmenn ble henrettet i 1945.

Det er begrenset antall plasser og påmelding er nødvendig.

Oppmøte utenfor Oslo Handelsgym (Parkveien 65).

Vandringen avsluttes ved Skarpenords kruttårn.

Vandringen koster kr. 150.- for medlemmer og 200.- for ikke-medlemmer.

(Foto: Widerøes Flyveselskap/Helge Skappel)

Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 194
11. april 2025
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 1940-1945 satte mange spor. Interessen var så stor om denne vandringen at det ble mer enn en FULLTEGNET tur (det var nødvendig å dele gruppen i to)!
Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nord
1. mars 2025
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718.
Flere innlegg