Meny

Månedens kulturminne mars 2024: Venskaben

På høyden over dagens Asker sentrum ligger bygdens storstue; Venskaben. I dette flott hvite bygget har bygdes folk feiret både brylluper og jubileer, sett teaterstykker, revyer eller konserter.

Huset som er tegnet av arkitekten Ivar Næss ble innviet med stor festivitas 7. desember 1904, etter initiativ fra Asker Venskablige forening, en forening med foretaksomme kvinner fra bygda. Venskaben er bygget i nyklassisistisk stil, noe som passer med kvinnenes bestilling om «sorenskriverstil».

Asker festivitets- og kommunelokale var betegnelsen på Venskaben, som ved siden av å være et samlingssted for bygdens folk også skulle inneha viktige offentlige funksjoner som herredstyressal og postkontor. Asker sparebank flyttet også inn i det nye bygget etter å ha vært på Jansløkka skole i mange år.. Kino og bibliotek har det også vært.

Mange har nok slitt ut sine dansesko ved festligheter her, eller ledd seg skakke av revyene som er blitt spilt i bygget. Selv hadde undertegnede sitt eget bryllup her i 2009.

Tekst: Steinar Kristensen

 

Kilder:

 

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer