Meny

Månedens kulturminne mars 2022: Maratonstøtten

Ved Slemmestadveien, ikke langt fra nedkjøringen til Holmen Fjordhotell, står dette minnesmerket i granitt.
I 1946 ble Europamesterskapet i friidrett arrangert i Oslo. Maratonøvelsen ble lagt vestover fra Bislet stadion mot Holmen, med retur samme veien og målgang på Bislet. Løpet ble preget av finnene Mikko Hietanen og Väinö Muinonen som besatte de de to første plassene og med en russer på 3. plass. Beste nordmann ble nr. 12.
Steinen var tegnet av konstituert byarkitekt i Oslo, A.J. Talberg og ble reist bare få dager etter løpet med Hietanen til stede. Da var allerede navnene til de seks beste hogd inn.
Steinen har vært flyttet flere ganger i forbindelse med veiarbeider, (den stod på nordsiden av Slemmestadveien) men står nå godt synlig på sydsiden av veien, ved gangveien for folk som går forbi. På forsiden er hogd inn teksten EUROPAMESTERSKAPET 1946 og navnene på de seks beste løperne, på baksiden ordet VENDEPUNKT. Rundt steinen øverst går en frise av løpere som skal symbolisere konkurransen.

Ole H.P. Disen
Foto: OHPD

Kilder:
– Asker og Bærum Historielags årbok 2017
– Aftenposten
– Budstikka
– Norsk friidretts historie 1895-1950

Bildet fra vendepunktet i maraton er hentet fra Norsk Friidretts Historie

.

 

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer