Meny

Månedens kulturminne januar 2024: Märtha-monumentet ved Asker kirke

Da kong Olavs hustru, Märtha, døde i 1954, bare 53 år gammel, gikk det ikke lang tid før Asker kvinneråd tok initiativet til å få reist et minnesmerke over den populære kronprinsessen. Norske Kvinners Nasjonalråd støttet tanken. Etter en landsomfattende pengeinnsamling ble oppdraget gitt til billedhoggeren Dyre Vaa, som da bodde i kunstnerboligen i Bondilia, maleren Andreas Singdahlsens tidligere hjem.

Märtha-monumentet ved Asker kirke 1970. Foto: Stenseng/Asker bibliotek

Taket i uthuset ble hevet for å gi plass, og i 1957 var Dyre Vaa ferdig med modellen. Men så gikk tiden, for hvor skulle skulpturen stå? I et påtenkt parkanlegg nær Asker sentrum, eller ved Asker kirke? I mellomtiden ble skulpturen støpt i bronse i 1959 og midlertidig lagret på Asker brannstasjon. Ikke før etter ytterligere ti år var diskusjonen avsluttet og plasseringen utenfor den eldste porten ved Asker kirke bestemt. Og den 29. august kunne kong Olav endelig avduke monumentet over sin hustru der hun står med lille prins Harald på armen.

Märtha med prinsen. Karl Nilsen/Askermotiv/Biblioteket

Ole H.P Disen
Kilder:
Märtha-monmentet i Askermotiver av Karl Nilsen
– Wikipedia
– Budstikka

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer