Månedens Kulturminne februar 2025: Heggedal Hovedgård

Heggedal Hovedgård i Empir-stil

Heggedal Hovedgård. (Foto: Heggedal Hovedgårds venner)

Det var på hengende håret at ikke Heggedal Hovedgård ble jevnet med jorden rundt 1970. Bygningsmassen hadde forfalt kraftig etter at gården som en følge av landssvikoppgjøret ble overtatt av Asker kommune i 1947, og benyttet som sosialboliger. Kommunen ønsket å rive gårdsbebyggelsen for å gi plass til en ungdomsskole.

Heldigvis reagerte mange på dette, og en venneforening ble stiftet. De jobbet aktivt for å sikre gården. Motstanden førte frem og hovedbygningen ble fredet i 1974. Heggedal hovedgård var den første gårdsbygningen i Asker som ble fredet.

Gården har en flott beliggenhet på en høyde i utkanten av tettstedet Heggedal, nær den tidligere grensen mot Røyken i sør, og med utsikt til Gjellumvannet og Vardåsen i nord. Gårdens navn er opphavet til stedet Heggedal, som ligger på den opprinnelige gårdens grunn. Navnet Heggedal hovedgård, som benyttes om det gamle tunet, er lagt til av de driftige eierne på slutten av 1800-tallet. De endret navnet til Heggedal hovedgård antagelig for å trekke investorer til industri-prosjektene som de drev med i forbindelse med jernbanens ankomst i 1874. Det har ikke vært andre gårder i dette området med navnet Heggedal. Det er nevnt første gang skriftlig i Biskop Eysteins Jordebok 1793 – 1412, da som kirkegodset Hægedal Gård.


Stiftelsen

Siden gården stod ferdig restaurert i 1976 har den vært drevet av en stiftelse. De har som målsetning å ta vare på gården for fremtiden, og sørge for levende drift hvor små og store skal trives, og hvor gjester skal hygge seg. Utleie og arrangementer bidrar til vedlikehold av gården sammen med støtte fra kommunen. Vi anbefaler et besøk til dette flotte stedet enten det nå er ved en selskapelig anledning, kulturarrangement i regi av Heggedal Hovedgårds venner, eller rett og slett en rusletur i området.


Hus-spøkelse

Kanskje du også er så heldig å treffe på gårdens husspøkelse. Gjenferdet ”lyder” navnet major Hagemann. Han var sjef for Det Askerske infantericompagnie. I 13 år bodde familien Hagemann på Heggedal gård. Historien forteller om stor selskapelighet og dårlig råd, samt fire mindre pene døtre som ingen ville ha. Alle fire forble ugifte.


Tekst: Vidar Ekstrøm

(klikk på bildene for å se mer)

Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 194
11. april 2025
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 1940-1945 satte mange spor. Interessen var så stor om denne vandringen at det ble mer enn en FULLTEGNET tur (det var nødvendig å dele gruppen i to)!
Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nord
1. mars 2025
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718.
Flere innlegg