Meny

Litteraturprisen 2020

Asker og Bærum Historielags litteraturpris deles ut til personer som har gjort en innsats for formidling av lokalhistorien.

Lokalhistorie kan være så mangt og drives på mange ulike måter, og Historielagets utdelinger siden 1987 avspeiler denne allsidigheten.  Prisen har gått til forfattere av bøker og artikler, både i aviser og i Historielagets egen årbok, og den er utdelt for foredragsvirksomhet og for spredning av lokalkunnskap via internett.

For 2020, med markeringene av 80-årsdagen for 9. april 1940 og 75-årsdagen for frigjøringen, var det naturlig å se om det var utgitt noe lokalhistorie om krigstiden i vårt område.  Og det var det!  Nå er det ikke første gang Historielaget har priset forfattere av krigshistoriske temaer.  I 1991 og 1993 mottok således Arvid Fossum og Hans Christen Mamen prisen for sine utgivelser om krigstiden i Asker. Men i 2020 kom det ut en bok som både dekker det lokalhistoriske aspektet, og som i høy grad angikk hele landet. Boka heter «Livet på Grini under annen verdenskrig» og er skrevet av Per Vollestad.

Vinner av Historielagets litteraturpris 2020 er Per Vollestad

Vi kjenner Per Vollestad som en sanger med et stort repertoar innen klassisk musikk og opera, men også som visesanger og medlem av gruppa Gutta på skauen.  De har samlet og fremfører en lang rekke illegale sanger fra krigstiden. Når vi også nevner at han har samlet og utgitt en bok med norske reklamesanger, så er bare det grøvste nevnt.  Og nå har han altså skrevet en stor og viktig bok om tyskernes største fangeleir i Norge.  Dette kan meget vel bli standardverket om livet på Grini, både om tragediene og om humoren som fangene selv tryllet fram.  Det er vanskelig å forbli uberørt under lesningen av Vollestads bok.  Han er en verdig vinner av Litteraturprisen for 2020.

 

Ole H.P. Disen, september 2021

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer