Blog Layout

Hurumlandet rundt

Lærerikt og interessant Hurumlandet rundt!

I underkant av 40 medlemmer fikk en innholdsrik, lokalhistorisk og fin rundtur på Hurum, i strålende sommervær.

Første stopp var Tofte/Sagene der polarskuta Maud ligger i Hurumhavna båthavn.


Maud tilbake

Skipet var konstruert og ble bygget spesielt for Amundsens ekspedisjon gjennom Nordøstpassasjen, og ble sjøsatt i Vollen i juni 1917. Det ble døpt av Amundsen selv, ved at han knuste en isklump mot skutesiden. «Maud» sank i 1930 og ble hevet i 2016. I 1990 kjøpte Asker kommune båten for én dollar. Det ble anslått at det ville koste 230 millioner kroner å sette vraket i stand og få det transportert til Norge. "Maud Returns Home" ble et prosjekt satt igang av eiendomsfirmaet Tandberg Eiendom AS for å hente skipet hjem til Vollen og Norge, etter 80 år på havets bunn  i Nordvestpassasjen ved Iqaluktuutiaq, Canada. Med brask og bram kom Maud tilbake til Vollen 18. august 2018.


Holmsbu kirke og Henrik Sørensen

Deretter gikk turen til Holmsbu kirke. Den skulle pusses opp i 1950-årene og da fikk maleren Henrik Sørensen med seg flere andre Holmsbu-malere til å bidra i utsmykkingen.

Neste post på programmet var en to-retters lunsj på Holmsbu hotell. Etter lunsjen fulgte et lysbildeforedrag om Henrik Sørensen og kunstkretsen rundt

ham. Det var leder av Holmsbu Kunstmuseums Venner, Benthe Løvaas, og styreleder for stiftelsen Holmsbu Kunstmuseum og Henrik Sørensens Samlinger, Morten Opsahl, som bidro med dette.

Maleren Henrik Sørensen var en markant (og radikal) skikkelse blant de norske malerne på begynnelsen av 1900-tallet, og det kom mye interessant informasjon om Henrik Sørensen sitt virke ved Holmsbu, med etablering av gruppen Holmsbu-malerne, med mange sentrale norske kunstnere fra 1900-tallet.


Norsk og dansk sjøhelt

Etter foredraget gikk turen til Hurum kirke og Huitfeldt-støtten.

Ivar (eller på dansk Iver) Huitfeldt var født på Fredriksten i Halden. Hans far var festningskommandant der. Men familien var ganske velstående og eide både Ulefos og ikke minst Tronstad gård på Hurum. Tronstad ble etter hvert Ivar Huidtfeldts bosted (derfor er han gravlagt på Hurum).

Men Ivar Huitfeldt var ikke bare godseier, han var også marineoffiser. Kanskje mer kjent er han som skipssjef på det danske Prins Christian og på krigsskipet Dannebrog, da det ble åpen krig mellom Sverige (Karl XII) og Danmark-Norge i 1709 (en del av Den Store Nordiske Krig). Han og rundt 500 sjøfolk endte sitt liv i Køge Bugt, da de klarte å stoppe det svenske angrepet på København.

Det var mye og variert informasjon under hele turen, både i bussen og på de enkelte steder.

Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nord
1. mars 2025
I 1700 ble Sverige angrepet av Danmark-Norge, Russland og Sachsen-Polen. Det innledet den store nordiske krig. Bakgrunnen for krigen var Sveriges posisjon som stormakt i Østersjøområdet, som de andre landene ønsket å utfordre. Sverige, under ledelse av Karl XII, vant flere innledende seire, men etter hvert ble de presset tilbake. Karl XII angrep Norge i 1716 og i 1718.
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et vel
28. februar 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er Historielagets årbøker et veldig godt sted å begynne. Her får du beretninger fra både nyere historie og dypdykk i den eldre. Fra årboka for 2024 er det flere artikler som kan være verd å nevne.
Flere innlegg
Share by: