Meny

En historisk sensasjon ved Dælivann

I helleristningsfeltet ved Dalbo gård finner vi del eldste ristning av en robåt med ror og åre.

I helleristningsfeltet ved Dalbo gård finner vi den eldste ristning av en robåt med ror og åre. (Faksimile fra heftet Helleristninger fra Oslo og Akershus)

Arkeolog Ola Rønne er ikke i tvil, og med stor entusiasme forteller han at blant helleristningene ved Dalbo gård finner vi en ristning som i dag regnes som den første robåt i vår historie! Dette er langt på vei like sensasjonelt som oppfinnelsen av Hjulet, mener han.

Nok en gang har radiojournalist Carl-Erik Christoffersen og historiker Vilde Rønning gravd seg flere tusen år bakover i tid for å lære litt mer om de som bodde i Asker og Bærum i tidligere tider. Nok en gang har de fått med seg arkeolog Ola Rønne fra Viken fylkeskommune som fagperson. Denne gangen for å høre litt mer om de mange

Båtmotiver var populært i Bronsealderen. Ved Dalbo gård finnes det ekstra mange av dem.

Båtmotiver var populært i Bronsealderen. Ved Dalbo gård finnes det ekstra mange av dem.

helleristninger vi finner i Bærum, og så langt kjenner man faktisk ingen i Asker. Hvorfor er det slik og hva var hensikten med dem?

Vil du høre podcasten, kan du gå inn på lenken under:

Nesten som oppfinnelsen av hjulet

En robåt for første gang

Det er kanskje rundt 3 000 år siden det satt en person (trolig en mann) og banket inn en helleristning av en båt ganske lik det vi har sett fra mange ganger tidligere. Men denne båten er annerledes. Den ser ut til å ha et ror til å styre med og årer til å ro med. Det har vi aldri sett tidligere på helleristninger!

Tidligere padlet man. Riktignok store båter det også, og det ble padlet over store avstander, men nå begynte man altså å ro båtene. Det kunne bety større fart, større båter og mer last og ikke minst ble det lettere å styre ved at man brukte en styreåre. I følge arkeolog Ola Rønne kan dette være rodde båter som var de første som førte til utviklingen av vikingskipene.

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer