2020 1. september: Asker og Bærums historielag årsmøte

Tirsdag 1. september 2020 arrangerte historielaget det lenge utsatte årsmøtet. Opprinnelig skulle møtet vært holdt 25. mars, men både årsmøtet og de resterende arrangementene våren 2020 ble avlyst på grunn av den pågående pandemien.


Årsmøtet ble satt kl. 1800 på Venskaben i Asker sentrum og det var 50 deltakere. Dette var maksimaltallet som var satt av smittevernhensyn. I lokalene holdt man god avstand og med håndsprit tilgjengelig flere steder kunne møtet starte.


Lagets leder Bjørn Frodahl var, sammen med to andre styremedlemmer, forhindret fra å delta, så lagets nestleder Steinar Kristensen ledet møte. Tove Groseth og Hans Christian Skalleberg meldte seg for å signere protokoll.


Styrets årsmelding ble gjennomgått. Både styrets arbeid, arrangementer, prosjekter og økonomi ble presentert. Regnskapet er godkjent av lagets revisor Marit Mortensen, som forøvrig har takket ja til å fortsette som lagets revisor også i 2020.


Særlig fokus formidlet styret om brukermedvirkning. Medlemmene er lagets viktigste ressurs og styret manet til at medlemmene kan engasjerer seg så mye de kan. Styret presenterte i denne sammenheng planer for en medlemsundersøkelse som vil komme i løpet av høsten.


Valgkomiteens leder, Vegard Olderheim, presenterte innstillingen for valg av det nye styret. Alle, inkludert et nytt styremedlem, Randi Brelin Furu, ble valgt ved akklamasjon. Kari Løchen Blakstad forlater styret, og historielaget takker for innsatsen. Ragnhild Tangen ønsket ikke gjenvalg til verv i Valgkomiteen, og her ble Tove Groseth valgt ved akklamasjon. Kari Gro Tveito overtar lederansvaret i valgkomiteen etter Olderheim.


Blomster ble delt ut til årbokens redaktør Svein Ola Hope for ekstra innsats i 2019. Ansvarlige for fadderordningen i historielaget i hhv Asker og Bærum; John R. Hanevold og Bård Mostveit, ble særlig takket for ekstra innsats for fadderstedene og andre prosjekter. Begge fikk fortjent blomst. Valgkomiteens leder fikk også blomst for arbeidet med å lede valgkomiteen.


Etter en pause med kaffe og muffins, ble litteraturprisen for 2019 tildelt Liv Frøysaa Moe.


Prisen fikk hun først og fremst for sitt arbeid med de to bøkene «Kulturminner i Bærumsmarka» og «Kulturminner i Vestmarka», utgitt av Bærum Turlag med støtte fra Historielaget. Begge bøkene er særdeles nyttige for folk som ferdes i marka og som gjerne vil vite mer om gamle setervoller, hytter og steder de passerer. I tillegg til disse bøkene har prisvinneren skrevet et stort antall artikler om Månedens kulturminne på nett i de årene hun var ansatt ved Bærum kommunes kulturvernkontor. Her var spennvidden stor: hun skrev f.eks. om Frelsesarmeen, om kølabonner, om Stovivollen og om Skuibakken.


Etter utdelingen holdt Trygve Christensen et spennende og meget informativt foredrag om «Milorg i Asker og Bærum». At temaet fenger viste en engasjert forsamling både underveis og etter foredraget.


Etter dette ble forsamlingen takket for frammøtet, engasjementet og ønsket vel hjem.


Tekst/bilder: Ole Disen / Steinar Kristensen

Denne gangen har vi lyst å trekke fram hele to bøker! Bøkene henger sammen og vil være et funn for d
27. april 2025
Denne gangen har vi lyst å trekke fram hele to bøker! Bøkene henger sammen og vil være et funn for dem som ønsker å finne litt mer ut om den lokalhistoriske utviklingen i Asker og Bærum fram til dagens hovedveier gjennom vårt område. Bøkene henger sammen på den måten at den første tar for seg hovedveiene i både Asker og Bærum, mens bok nummer to vil gi inngående kunnskap om Kongeveiene gjennom Bærum.
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 194
11. april 2025
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 1940-1945 satte mange spor. Interessen var så stor om denne vandringen at det ble mer enn en FULLTEGNET tur (det var nødvendig å dele gruppen i to)!
Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
Flere innlegg