Meny

År 1308: Bønder fra Asker, Bærum, Hurum og Lier meid ned

En bondehær fra blant annet Asker og Bærum skulle i 1308 stoppe den ville hertug Erik fra Sverige.

En bondehær fra blant annet Asker og Bærum skulle i 1308 stoppe den ville hertug Erik fra Sverige.

Ja, det høres brutalt ut, men i kamp med en ridderhær fra Sverige og Tyskland var det begrensede virkemidler de norske bøndene hadde å stille opp!

Historien som radio-journalist Carl-Erik Christoffersen i denne podcast-serien ønsker å fortelle, handler om angrepet på Oslo i jul- og nyttårshelgen 1308. Gjennom høsten dette året drev svenske hertug Erik en omfattende opprustning i det Sverige og hentet inn mange tyske leiesoldater. Da han begynte å marsjere mot Oslo, begynte den unge ridder Ivar Jonsson fra Romerike å samle en bondehær. En flokk fra bygdene på Ringerike i nordvest, og en fra bygdene på Vest- bredden av Oslofjorden fra sør.

 

 

Historiker og forfatter Tore Skeie med hovedinngangen til borgen på Akersneset i bakgrunnen.

Historiker og forfatter Tore Skeie med hovedinngangen til borgen på Akersneset (Akershus) i bakgrunnen.

Bønder fra Asker, Bærum, Hurum og Lier

Det som gjør historien spesielt interessant for oss var at mange av disse bøndene kom fra Asker, Bærum, Lier og Hurum. Totalt var den norske bondehæren på rundt 3000 mann, som gikk til fots. Ridder Ivar ledet hæren mot Oslo fra vest, på landeveien som buktet seg mellom gårdene inne i landet, et godt stykke fra sjøkanten, for å befri byen i et overraskelsesangrep.

I følge historiker og forfatter Tore Skeie hadde de mot seg en ridderhær etter mellom-europeisk format. De fleste av dem var tyske leiesoldater. Disse var godt trenede riddere med kraftig rustning. Kanskje også hestene var pansret.

Vil du høre denne dramatiske historien, kan du gå inn på lenken under:

Bønder mot en ridderhær

 

 

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer