Meny

Busstur til koboltgruvene og Kittelsen-museet i Modum
23.09.23

Referat fra turen:

 

Høsttur til Koboltgruvene, Kittelsenmuseet og Blaafarveverket

Lørdag den 23. september arrangerte Asker og Bærum Historielag busstur til Koboltgruvene, Kittelsenmuseet og Blaafarveverket på Modum.
Etter presis avgang fra hhv Bjørnegård skole og Sandvika busstasjon, ble de 39 deltakerne ønsket velkommen på tur og presentert for dagens program av turleder Terje Asdøl fra ABH.

Etter en drøy times kjøring var vi nesten fremme ved gruvene- trodde vi, men nei, der var veien plutselig og uanmeldt stengt – vi måtte snu, og den dyktige bussjåføren fikk virkelig vist oss hva han var god for av manøvrering og buksering på smale veier!

En skikkelig lang omvei senere var vi endelig fremme, tåken hadde lettet, humøret var på topp og omvisningen i Koboltgruvene kunne begynne.
Dyktige guider kunne fortelle at eventyret i Skuterudåsen startet høsten 1772. Skjerperen Ole Witloch som tidligere hadde jobbet i Sølvgruvene på Kongsberg, lusket i hemmelighet rundt i området på jakt etter edelt metall. Han fant en interessant stein og fikk den undersøkt. Det var ikke sølvmalm, men koboltmalm! Kongen i Danmark og hans ingeniører var henrykt. Arbeid ble satt i gang, og allerede våren 1773 var første dagbrudd et faktum.

Fram til 1827 ble kobolten tatt ut i dagbrudd. Dagbruddene og slagghaugene har satt sitt meget tydelige preg på landskapet i Skuterudåsen.
Det første anlegg av tradisjonell gruvedrift med stoller, ble satt i gang av ingeniør Böbert i 1827. ‘Forhåpningsstollen’ er åpen for publikum. Et av Bøberts genitrekk var at han insisterte på at alle gruvegangene skulle ha en helling ut i dagen på 1 o/o. Det gjorde at alt vann i gruvene rant ut igjen! Til og med det ekstreme regnværet vi har opplevd i år har vært uproblematisk i gruvene.

Godt beskyttet mot kulde og lav takhøyde med hjelmer og varme ponchoer, fikk vi oppleve en drøy times vandring inne i gruvegangene i Clara-stollen. De første 200 meterne inn i gruva tok oss noen minutter å forsere, men den strekningen hadde tatt 4 år med meisel og hammer og ild og vann fra 1841 til første forekomst av stein med kobolt ble funnet i 1845! Så videre innover i trange gruveganger og transportganger på kryss og tvers, over glassgulv og hengebruer, med vannet rennende under det solide tregulvet – tilrettelagt for rullestolbrukere – og deilig å komme ut og kjenne den varme solfylte luften slå imot oss.

En deilig lunsj/middag ble inntatt i Gruvekroa før omvisning i Kittelsenmuseet.
Historien om Kittelsenmuseet startet i 1987, på initiativ av Theodor Kittelsens to gjenlevende barn. Museet ble åpnet i 1993 og inneholder en rekke gjenstander som var i familiens eie, blant annet utskårete møbler, veggfriser og malerier, og et utskåret sjakkbrett med stilige svensker og sidrumpa nordmenn som brikker. Alt fra Th Kittelsens hånd.

I underetasjen var det utstilling av Fredrik Skavlands tegninger, veldig i tråd med Kittelsens tidlige karikaturer og streker av personligheter og byliv i Kragerø. Mang en god latter over treffende skråblikk på vår daglige omgang med teknologi og tvilsomme ‘snarveier’. Fornøyelig
Årets utstilling på Blaafarveverket er ‘Nationalmuseet i Stockholm besøker Blaafarveverket’, med utvalgte høydepunkt fra sin store samling og hovedvekt på overgangen fra historieportretter til impresjonisme og ekspresjonisme. En vakker og interessant utstilling med kjente og ukjente kunstnere, både kvinnelige og mannlige, som presenterte glimt av menneskelivet fra vugge til grav.

Bare en smule forsinket på grunn av den uforutsette lange omveien, var vi tilbake i Sandvika og Bjørnegård etter en svært vellykket og innholdsrik tur gjennom idyllisk landskap fra tidlig morgentåke til varm og strålende sol.
Takk til Programkomiteen som arrangerer så flotte turer for oss medlemmer og venner i Asker og Bærum Historielag.

 

Foto: Egil Ofstad/ Teskt: RBF 30.09.2023

 

 

 

 

 

Koboltgruvene i Modum sysselsatte på sitt meste mer enn 1200 personer og var på 1800-tallet en betydelig virksomhet i Norge. Vi får omvisning i gruvene og Kittelsen-museet. Lunsj vil bli servert. Deltakerpris for medlemmer 850 kr og ikke-medlemmer 950 kr.

Avreise fra Bjørnegård skole kl 9  eller  Sandvika bussterminal kl. 09.10

Les mer her

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer