Blog Layout

Lørdag 19. oktober - Vandring Lysaker-Munkebakken

Historisk og arkitektonisk vandring!

Lørdag 19. oktober kl. 12 blir det vandring fra Lysaker til Munkebakken.

Ragnhild Tangen vil lede en historisk- og arkitektonisk vandring fra Lysaker stasjon over Lagåsen til Munkebakken, med blant annet det runde Klaveness-bygget fra 1930-årene og villaer signert arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson.


Om Munkebakken

Adressen er Fornebuveien 60. (Gårdsnr. 41, Bruksnr. 77)

Munkebakken, opprinnelig kalt Store G, er en eiendom på 78

Portnerboligene til Munkebakken 2018. Sett fra nordvest. (Foto: Knut Erik Skarning/www.baerumhistorie.no)
Munkebakken 2018. Sett fra syd. Helt ute til høyre kan vi skimte Nico Widerbergs høye statue. (Foto: Knut Erik Skarning/www.baerumhistorie.no)

dekar (mål) med en stor teglsteinsvilla med areal ca. 2000 kvadratmeter i nordisk nyrenessansestil. Villaen ble oppført 1916−1918 for grosserer Otto Nyquist. Otto Nyquist var gift med Gerda, datteren til shippingmannen og kunstsamleren Rasmus Meyer. Rasmus Meyer hadde planlagt byggingen av huset, men døde i 1916. Meyers store kunstsamling tilfalt da Bergen, og kom ikke til Fornebu. Det opprinnelige navnet Store G kommer av

navnet på husfruen, Gerda.

Arkitekt for villaen var Arnstein Arneberg, og bygningen regnes som et av hans hovedverk. Arneberg og Paulsson bodde på Lagåsen og var en del av Lysakerkretsen.


Oppmøte ved inngangen til Lysaker stasjon kl. 12.

Fra Vindkovan kan vi se opp til Skaugumsåsen og Djupedalsåsen.
21. januar 2025
I følge Riksantikvaren har vi hele fire bygdeborger i Asker. Hva var de? Hvorfor ble de bygget? Når ble de bygget? Mye av dette kan du få vite på Asker Museum torsdag 13. februar kl. 18.
8. januar 2025
Vi fikk lære litt om primstavens merkedager rundt jul (og hekser, vetter, trollkjerringer og skrømt)!
1. januar 2025
Lite gjenstår av det som i 20-årsperioden 1870-1890 var Bærums største bedrift med rundt 300 ansatte. Produksjonslokalene mellom Hundsund og Bruksveien er borte og erstattet av boliger, bare kontorbygningen står fortsatt igjen, nå omgjort til privatbolig. Det var Valentin Fürst som startet det hele i 1870. Han satset stort. Tømmeret kom med jernbane til Østbanen, derfra ført med egen slepebåt til Pelvika på Snarøyas østside, derfra på egen trallebane til bruket i Hundsund, hvor to dampmaskiner sørget for sagingen. Ferdig trelast ble lagret på stedet og etter hvert hentet av skip som kom seg inn gjennom Snarøysundet. De ble ropt inn gjennom sundet, derav navnet Ropernveien, som en av veiene i området heter. På Kølabrygga nederst i Bruksveien står fortsatt en solid forhalings- og fortøyningsring nedmurt i fjellet som et solid kulturminne. Det ble dårlige tider og etterspørselen etter byggematerialer gikk tilbake. I 1907 ble bruket lagt ned, etter nesten 40 års drift. Tekst: Ole H.P. Disen Foto: Ole H.P. Disen og Kilde: Artikkel av Freddy Nilsen i Asker og Bærums Budstikke 22.2.2002.
For de som er veldig lokalhistorisk interessert, så er det alltid noen gode perler av noen artikler
31. desember 2024
For de som er veldig lokalhistorisk interessert, så er det alltid noen gode perler av noen artikler å finne i disse årbøkene. Årbok 2022 er intet unntak. Det er vanskelig å plukke ut noen få av temaene. Det er så mye spennende å finne!
6. januar er
11. desember 2024
6. januar er "Helligtrekongersdagen" og en uke før "Tjuendedags-Knut feier jula ut". Dette og mye mer får vi høre om når Søstrene (Anne Storrusten og Ragnhild Gjerstad) tar oss gjennom gamle tradisjoner og hva som var viktig å passe på ved juletider.
Torsdag 6. februar kl. 17:00: Samisk utvandring til USA og Canada. Nordmenn fra hele landet utvandre
Av Carl-Erik Christoffersen 11. desember 2024
Torsdag 6. februar kl. 17:00: Mange forbinder samer først og fremst med nordområdene og utkanten av Skandinavia, selv om dagens samiske befolkning i stor grad bor i de store byene. Men samer var å finne i store byer også langt tidligere, i ulike roller og mer eller mindre frivillig. Dette foredraget tar utgangspunkt i historiske beskrivelser av samer i Bergen, Stockholm og Paris i tidlig nytid.
Flere innlegg
Share by: