Meny

Torvtørkehuset på Semsmåsan

Torvtørkehuset på Semsmåsan

Historielaget reiste for mer enn 25 år siden torvtørkehuset på Semsmåsan å markere den viktige og omfattende torvutvinningen som i første halvdel av 1900-tallet fant sted på en rekke større myrstrekninger i Vestmarka. Bare her på denne myra lå det i sin tid 20 slike tørkehus. På en annen myr, Tveitermåsan ble stukket torv til langt etter krigen og her skal det ha ligget nærmere 30 slik tørkehus. Torva ble stukket ut på sommerstid med spesielle spader og stablet i husene. Etter noen måneders tørketid ble den kjørt ned til gårdene og brukt som strø i fjøs og stall. Blandet med gjødsel var torva en viktig ressurs for landbruket.

Torvtørkehuset på Semsmåsan

Torvtørkehuset på Semsmåsan er en av mange objekter i området vårt som Historielaget arbeider for å ivareta for ettertiden. Imidlertid er huset nå i en slik forfatning at vi har besluttet å gjennomføre en utskiftning av de deler av reisverket som har råtnet samt legge nytt tak av bakon. Bård Mostveit er ansvarlig for prosjektet og vil sammen med en gruppe frivillige medlemmer gjennomføre selve renoveringen.  Vi takker Bård og hans gruppe for at det har påtatt seg denne viktige jobben.

Torvtørkehuset på Semsmåsan

Du er velkommen til å besøke torvtørkehuset på Semsmåsan. Parker på Vestemarksetra og følg veien inn til Sandungen.  500 – 600 meter etter Furuholmen, like før der høyspentledningen krysser veien ser du huset ute på myra på venstre side.

Adresse

c/o Bjørn Frodahl
Skogvn. 115 B
N-1369 Stabekk

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer