Meny

Månedens kulturminne september 2021: Hovdehytta

Hovdehytta har navn etter slakter og kjøpmann John Thoralf Hovde som i 1921 kjøpte tomta på Furukollen av Anton Solli på Solli gård. Her bygget han en jakthytte som ble Askers høyest beliggende hytte (450 m o.h.), og som han brukte i årene fram til krigen.

Mot slutten av 2. verdenskrig var hytta tilholdssted for Milorgområde 13320 med god utsikt til Skaugum der Josef Terboven residerte. Hytta ble senere overtatt av Heimevernet.


Illegalt langrenn fra Hovdehytta, trolig i mars 1942. Foto: Sverre Moen/ Asker bibliotek. Navnliste

I 1957, flere år etter Hovdes død, ble hytta overdratt til Luftforsvaret og ble nå «Luftvakthytta». Eldre heimevernsfolk bemannet hytta på frivillig basis og holdt øye med luftrommet over Oslo-området. I begynnelsen av 1960-årene ble Nike-batteriet på Rustan etablert, og behovet for vakttjenesten på Hovdehytta opphørte.

Asker kommune overtok eiendommen i 2005, men vedtok i 2006 å selge til Den Norske Turistforening som satte hytta i skikkelig stand slik at den kunne åpnes for bruk 29. september 2007. Hytta inngår nå i nettet av ubetjente hytter i Oslomarka.

Liv Frøystad Moe

Teksten er, noe forkortet, hentet fra heftet «Kulturminner i Vestmarka».

 

 

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer