Meny

Månedens kulturminne oktober 2021: Kalkstien i Bærum

Kalkstien følger for det meste den blåmerkete stien mellom Levretoppen og Dæliveien langs vestsiden av Gjettumåsen og Fleskumåsen. Kalkstien ble åpnet i 2005 som et resultat av skjøtselsplanen for Kolsås-Dælivann kulturlandskap som Bærum kommune utarbeidet i 2002. Asker og Bærum Historielag, som har engasjert seg i begge kommuner kalkhistorie, ryddet og skiltet strekningen på ca to kilometer.

Stien går langs gamle kalksteinsbrudd, nedraste bondekalkovner og slaggsteinshauger. Skiltene forteller om det kalkholdige fjellet i Bærum, om hardt manuelt arbeid for å frigjøre kalksteinen både før og etter kruttet ble tatt i bruk på 1700-tallet. Det fortelles også om kjemiske reaksjoner når kalkstein brennes og avkjøles og mye mer. Kalkutvinningen skaffet bøndene og dem de samarbeidet med gode inntekter. Det var ikke få lester kalk (1 lest = 12 tønner à 200 kg = 2.400 kg) som er ført ut fra Asker og Bærum til Akershus slott, leiegårdene i Christiania eller til Sverige og Danmark.

Tekst: Liv Frøysaa Moe
Foto: Ole H.P. Disen
Teksten er tidligere publisert på Bærum kommunes hjemmesider.

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer