Meny

Månedens kulturminne mars2023: Prinsehaugen

I området mellom Asker kirke og Jansløkka skole er det registrert hele ti gravhauger fra førkristen tid. En av dem ligger på Asker prestegård, gården som opprinnelig het Røyrin. En av prestene som bodde her, Jacob Neumann, ble i 1814 valgt som en av syv i en delegasjon som av Stortinget ble sendt til Stockholm for å hylle den svenske kongen. Her ble Neumann kjent med kronprins Karl Johan, tidligere kjent som Jean Baptiste Bernadotte og en av Napoleons generaler. Neumann inviterte prinsen til Asker, dit han kom året etter.

Prinsehaugen juli 2018. Foto:SK

Under besøket ble prinsen invitert med opp på den store gravhaugen nær gården. Her ble det servert portvin, og følget kunne også beskue en marmorstøtte med navnene til prinsen og sønnen Oscar. Støtten hadde Neumann fått plassert der for anledningen.
Etter besøket var det naturlig å kalle gravhaugen for Prinsehaugen i stedet for Panorama Høi, som den tidligere ble kalt.

Ole H.P. Disen

Kilde:
– Frøydis Bryhn Ross i Asker og Bærums Historielags årbok 2016

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer