Meny

Månedens kulturminne juni 2022: Frihetsmonumentet, Sandvika

2. verdenskrig krevde 90 bæringers liv. De falt i kamp, de omkom på sjøen eller de døde i fangenskap, med omtrent like mange i hver gruppe. Etter krigen ble det utlyst en konkurranse for et minnesmerke over de falne. Konkurransen ble vunnet av Arnold Haukeland med utkastet «Friheten» som ett av 39 innsendte bidrag. Juryen fremholdt Haukelands rytterstatue som det mest originale bidraget. En naken gutt personifiserte fred, frihet og fremtidshåp. At juryen valgte en rytterstatue falt mange tungt for brystet. De ville heller hatt et mer tradisjonelt minnesmerke, ikke en utsmykning av Sandvika. Statuen står ved Sandvika rådhus, Rådhusparken.

Frihetsmonumentet/Rytterstatuen. Foto: Ole Disen

Arnold Haukeland var født i Verdal, men vokste opp i Sarpsborg. I 1955 flyttet han til Vallerkroken i Bærum, hvor han bodde resten av livet. Rytterstatuen, en figurativ skulptur, sto ferdig i 1953. Senere skulle Haukeland bli vel så kjent for sine abstrakte skulpturer, hvorav flere befinner seg i Sandvika og Bærum for øvrig, f.eks. «Elementene» i rådhusgården (1964), «Solskulptur» på Høvikodden (1970) og «Røde diagonaler» ved Tinghuset i Sandvika (1973).

Tekst og foto: Ole H.P. Disen
Kilder:
– Store norske leksikon
– Asker og Bærums Budstikke
– Freddy Nilsen i ABHs årbok 2004

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer