Meny

Månedens kulturminne april 2022: Ståvivollen

Ståvivollen, eller Ståvisetra, er meget gammel. Pollenundersøkelser viser at det har vært seterdrift her helt tilbake til år 1100 f.Kr.
Ståvisetra ble brukt av de tre oppsitterne på Ståvi gård, men også gårdene Kveise, Skui og Butterud setret her. Ståvivollen ligger i den gamle Ramsåsalmenningen som ble kartlagt i 1774 og oppdelt noen år seinere. Oppdelingen førte til at Ståvisetra kom til å ligge på Staver gårds grunn. I dag står det to bygninger på vollen. Seterhuset antas å være oppført en gang før 1800 og ble restaurert i anledning arkitekturvernåret i 1975. Uthuset var opprinnelig en del av låven på gården Vensås i Lommedalen, og ble flyttet til Ståvivollen i 1976.
Seterdriften på Ståvivollen ble nedlagt i 1935 som en av de siste i Bærum, men setra var i bruk under krigen 1940-45. Det gamle seterhuset tilhører Ståvi gård, som har seterrettigheter så lenge bunnstokkene ligger der. Bygningene disponeres i dag av Jong speidergruppe.

Stovivollen 2008. Foto: Erik Unneberg/Bærum bibliotek

Liv Frøysaa Moe
Foto: OHPD

Teksten har tidligere stått på Bærum Kommunes hjemmesider.

Kilder:
– Borgen, Per Otto: Asker og Bærum leksikon, 2006
– Kittelsen, Kjell og Larsen, Jan Martin: Vestmarka – Seterliv og kølabrenning
– Mohus, Arne: Stedsnavn i Bærum
SEFRAK-registeret

 

 

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer