Meny

Telemark på 4 dager – en høsttur
08.09.21

Bilder fra turen (foto: Bjørn Frodahl):

Dag 3

Overnatting på Dalen hotell og seilas på Telemarkskanalen MS Henrik Ibsen. 

 

 

Dag 2:Aasmund Nordstoga forteller om Aasmund Olavsson Vinje foran Vinjestoga.

 

 

Dag 1. Rjukanbanen mm. Etter besøket på Verdensarvsenteret på Vemork ble dagen avsluttet på det særdeles interessante Nasjonalparksenter på Skinnarbu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli med på Asker og Bærum Historielags rundtur i Telemark 8.-11. september.

Årets langreise blir en spennede rundtur i Telemark 8.-11. september.

Det er reservert overnatting og opplevelser, og vi tilbyr et variert og innholdsrikt program med både historie, musikk og lokal kultur.

PS: Turen er fulltegnet

Dag 1:

Vi kjører buss til Mæl. Der ligger båten Storegut for kai, kalt slik fordi den var «storebror» til båten med tungtvannslast som ble sprengt på Tinnsjøen. Vi får omvisning på båten. Derfra går vi direkte om bord på Rjukanbanen. Banen ble bygget i 1909, senere nedlagt, men opprustet og gjenåpnet i 2015.  Den skulle frakte tungtvannet til Tinnsjøen, og spilte derfor en stor rolle i Tungtvannsaksjonen. Turen til Rjukan tar 45 min. Vi får høre historie, og spiser lunsj underveis.

Vår egen buss tar oss fra byen til parkeringsplassen ved Vemorkanleggene som i dag står på Unescos Verdensarvliste. Her bygde Norsk Hydro en by mellom høye fjell og en fabrikk som kunne fremstille nitrogengjødsel, og under krigen tungtvann med den betydning det skulle få under andre verdenskrig. Fra parkeringen går vi 700 meter over brua til anlegget. Vi får en omvisning i Industriarbeidermuseet, se en film, og kanskje kan vi få se restaureringen av tungtvannskjelleren. Den er nesten ferdig når vi kommer.

Skinnarbu Nasjonalparkhotell ligger ikke så langt unna, og vi tilbringer første natt der.

Fem minutter unna ligger Hardangervidda Nasjonalparksenter. Det er vel verdt et besøk, og  vi tar en tur innom der før middag.

Dag 2:

Først besøker vi Rauland med Dyre Vaa-museet. Dyre Vaa var en av våre mest kjente billedhuggere, bosatt i Bondlia i Asker noen år fra 1953. Mange av hans verk kan finnes flere steder, blant annet i Asker og i Oslo. Vi tar en liten rundtur i bygda før vi spiser lunsj på Telemarkstunet.

 

 

På vei til Dalen Hotel tar vi først en tur til Aasmund Olavsson Vinjes fødested. Han ble født og vokste opp i Vinje, og var en tur innom Asker Seminar et år før han fortsatte på sin livsvei. Bonden og sangeren Aasmund Nordstoga vil fortelle oss om dikterens liv.

Eidsborg stavkyrkje er ei lita kirke med spennende historie, bygd på 1200-tallet. Vi får omvisning, og går senere på egenhånd inne i det flotte Vest-Telemark museet med blant annet en 150 meter lang kopi av Telemarkskanalen.

Vi overnatter på Dalen Hotel, et gammelt hotell som i sin tid ble reddet av Åge Samuelsen. Hotellet og kanalbåten Henrik Ibsen eies i dag av Morten Halvorsen fra Bærum. Etter middagen har de lovet oss en liten innføring i hotellets historie, og vi får høre om både spøkelser og knirk i gulv og vegger.

Dag 3 reiser vi til Fjågesund og går om bord på kanalbåten Henrik Ibsen. Det blir en tur på Telemarkskanalen på litt over fire timer, og vi opplever sluser og vakker natur mens vi slapper av og spiser lunsj.

 

I Ulefoss går vi av. Der har vi bestilt en omvisning med guide på Ulefoss Hovedgård, et vakkert empirebygg, bygget i 1807 av 1814-ministeren Niels Aall.

Thon Hotel Høyers i Skien har holdt av rom for oss.

Thon hotel Høyers. Foto: Thon hotels

Dag 4 besøker vi Lerkekåsa Vingård,  en av verdens nordligste vingårder. De tilbyr oss en omvisning i vingården. Vi får smake på noen av vinene som produseres, og kan få kjøpt de fleste av vinene som produseres på gården. Der spiser vi også lunsj.

På veien videre stopper vi i Kongsberg hvor vi har en avtale om omvisning i Kongsberg kirke. Den store korskirken ble bygget 1701, og interiøret regnes som et av de viktigste rokokkoverk i Norge. Her sitter det bergverkshistorie i veggene.

Orgelet er et vakkert skue. Dette er et barokkorgel bygget i 1765, og vi får en konsert før vi reiser hjem.

Her finner du en oversiktsplan

Vi har 40 plasser, og prisene er:

  • Person i dobbeltrom: kr. 7.700,-
  • Person i enkeltrom   : kr. 8.500,-
  • Ikke-medlem ekstra   : kr.   850,-

Alle måltider er inkludert. Drikke, kaffe og kaker betales av den enkelte.

Påmelding senest  9.mai til Eva Holo Kostveit  tlf 90258222   ehkostveit@gmail.com.

Betaling senest    10.juni.

Betales til konto 1506.58.32779.

Asker og Bærum Historielag

Merk: Navn, og Telemarkstur 2021

Det tas forbehold om corona-restriksjoner og uforutsette endringer i programmet.

 

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer