Meny

Omvisning på Asker museum
13.02.20

Referat fra møtet/omvisningen

 

40 fremmøtte fikk være med museumsbestyrer Fredrikke Hegnar von Ubisch på en interessant omvisning på museet.
Vi ble ønsket velkommen i møterommet i utstillingshallen i Fusdallåven der det nylig ble åpnet en utstilling: «Her vil jeg bygge, og her vil jeg bo». Utstillingen, som varer ut oktober, viser utsnitt av arkitektur i hele det nye Asker fra den tiden jernbanen kom i 1870 årene og frem til i dag.
Før vi gikk over til Labråten, måtte vi tradisjonelt holde hverandre i hendene og danse/synge «Pål sine høner».
Dermed var stemningen satt. Fredrikke tok oss gjennom hjemmet til Arne (1851-1924) og Hulda Garborg (1862-1934). Huset står omtrent som det gjorde i tiden de bodde der 1897 -1934. Her i «målkåken» i kunstnerdalen ble ideen til Det Norske Teateret født. Arne og Hulda var jo ivrige målfolk.
Neste var boligen til Tilla (1871-1957) og Otto Valstad (1862-1950) som de bygde og bodde i så lenge de levde. Tilla og Otto var jo naboer og nære venner med Arne og Hulda Garborg og bidro til at kunstnerdalen fikk en betydelig rolle i kunstnermiljøet. Også denne boligen er nær identisk med slik den var da de bodde der og var en gave til Asker kommune og senere opprettelsen av Asker museum.
I kunstgalleriet fikk vi se håndtegninger, akvareller, malerier og mye annet av Otto Valstad med flere.
Avslutningsvis var vi i den nye vognhallen som ble innviet til museets 70 års jubileum 2019 og som viste mange interessante «kjøregreier» og redskaper, bl.a. en restaurert breislede fra tsar Aleksander II`s tid.
Takk for et hyggelig og interessant besøk.
Tekst: Terje E. Asdøl

Asker museums opprinnelige eiere Tilla og Otto Valstad var, sammen med sine naboer på Labråten, Hulda og Arne Garborg, grunnstammen i Kunstnerdalen i Asker. Museumsbestyrer Fredrikke Hegnar von Übisch viser oss rundt på Asker museum.

 

Asker museum Atelierstuen. Foto: Trond Bjorli / Asker bibliotek

Dato: torsdag 13. februar

Tidspunkt: kl 18:00

Oppmøtested: Asker museum

 

 

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer