Meny

Besøk på VEAS
13.06.19

Referat:

Det siste arrangementet i vårsesongen 2019 ble avsluttet med vernesko og hjelm for de 20 medlemmene som fant veien til VEAS den 13. juni.
Til det store fjellanlegget fra 1982 på Bjerkås kommer avfallsvann fra 750 000 mennesker fra Oslo og kommunene vest for fjorden. Et 42 km langt rørsystem med en diameter på 3,3 meter bringer hver time en million liter inn til rensing.
Under omvisningen fulgte vi prosessen fra avfallsvannet kommer inn, blir renset for faste partikler, nitrogen og fosfor, til det tilnærmet rene vannet havner ute i fjorden. Underveis er det tatt ut næringsstoffer i form av avløpsslam og nitrogen som selges til landbruket og biogass som brukes til egen oppvarming. I Sandvika har varmen fra avløpsvannet blitt brukt i et fjernvarmeanlegg. 89 personer arbeider hos VEAS.
Avløpsvannet forteller mye om hva folk putter i seg av stoffer og medisiner. Analyser av vannet avdekker stoffer som nikotin, alkohol, antibiotika, allergimedisiner og narkotika.

OHPD

 

 

Vi besøker VEAS-anlegget på Bjerkås som siden 1980-tallet har vært avgjørende for kloakkrensing og vannkvalitet rundt og i Oslofjorden.  Over en strekning på 42 km fra Bryn i Oslo bringer tunnelen med seg kloakk fra hundretusener av mennesker til renseanlegget i Asker. Etter å ha befridd kloakkvannet for fosfor, nitrogen og ammoniakk, i tillegg til alt det rare som folk kaster i do, blir det rene vannet sluppet i fjorden på 50 m dyp, 750 m fra land. Oppmøte hos VEAS på Bjerkåsholmen nær grensen mot Slemmestad.

Dato: Torsdag 13. juni

Tidspunkt: kl. 17:00

Oppmøtested: VEAS på Bjerkås. Kart finner du her

Kloakkrenseanlegget på Holmen var en del av selskapet Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS) som tar i mot kloakk fra Oslo, Bærum og Asker til et sentralrenseanlegg på Bjerkås. Foto: Jon Stenseng 1967, Asker bibliotek

Adresse

c/o                              Erling Bergsaker
Brusetveien 69
1395 Hvalstad

Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag har til formål å verne om lokale kulturminner og spre kunnskap om vår fortid.

Vi bruker cookies (informasjonskapsler), for trafikkmåling og optimalisering av innhold, vi lagrer ingen personlige data. Les mer