Historikk

Om Asker og Bærum Historielag

Asker og Bærum Historielag ble stiftet på Løkke restaurant i Sandvika 13. oktober 1952. Initiativtaker til et historielag i Asker og Bærum var Hans Chr. Mamen. På det konstituerende møtet ble lagets lover vedtatt med § 1 som slår fast at lagets overordnede mål er å verne om kulturminnene i de to bygder og spre kunnskap om bygdenes fortid. Etter dette overordnede målet er Asker og Bærum Historielag blitt ledet siden starten i 1952.

Styret setter sammen et program som sendes medlemmene hvert halvår. Det arrangeres foredragsmøter som er åpne for alle. Foredragene har tema knyttet til vår lokalhistorie eller er av mer generell kulturhistoriske interesse. Det arrangeres turer i vårt nærmiljø, til nabokommuner, til steder som er av spesiell historisk interesse både i innland og utland. Av større arrangementer kan nevnes tur til York , Isle of Man, "Det norske Båhuslen".

Historielaget utgir årbok og har vært utgiver av bøker med lokalhistorisk stoff. Bøker om Vestmarka og kalkproduksjonen i bygdene er noen av temaene som Historielaget har utgitt. Historielaget deltok i utgivelsen av trebindsverket om Asker og Bærums historie som kom ut i 1980/82, og er oppdragsgiver for Heggedals historie som er under arbeid.

Historielaget har i de senere år engasjert seg i den kulturelle skolesekken og samarbeider med skoleetaten om flere kulturtilbud til skolebarn. Her kan nevnes undervisning om kalkproduksjonen - på Asker museum, om industristedet Høvik verk, kulturstier på Drengsrud med veianlegg og kulturlandskap som tema, Pilgrimsleden med start fra Haslum kirke, og formidling av lokalhistorie til ansatte i skole- og barnehageetaten. En ny kultursti i Vinnulstadområdet er under planlegging.

Historielaget har to æresmedlemmer, Harald Kolstad og Frøydis Bryhn Ross.

Vedtekter

Vedtektene ble vedtatt på årsmøtet 2. mars 2010. Endret på årsmøtet 30. mars 2017 <klikk her>

Årsmøte

Last ned dokumentene som pdf:

co/ Bjørn Frodahl
Mob. 9245 2000